Film/TV
0

Priznanje Georgeu Lucasu za životno djelo

NINA
George Lucas
George Lucas
Američki redatelj i producent George Lucas primit će idućeg juna jedno od najprestižnijih holivudskih priznanja za životno djelo, najavio je danas Američki filmski institut (AFI).

Nagrada za životno djelo, koju dodjeljuje AFI, bit će dodijeljena 33. put, a među dosadašnjim laureatima, kako je podsjetila agencija AFP, nalaze se mnoge legende svjetske kinematografije, kao što su Orson Wells, Bette Davis, Henry Fonda, Alfred Hitchcock, James Stuart i Gene Kelly.

Predsednik AFI-ja Howard Stringer izjavio je da se Institut odlučio za Georga Lucasa, reditelja nezaboravnih "Ratova zvijezda" i filmova o Indiani Jonesu, jer je u pitanju genijalni pripovjedač, ali iznad svega pionir animirane slike, koji je unaprijedio umjetnost pokretnih slika, inspirirajući čitavu jednu novu generaciju sineasta.

Lucas je izrazio zadovoljstvo zbog uglednog priznanja, ocjenjujući da je imao sreće jer je tokom svoje duge karijere mogao raditi ono što voli.

On je rođen 1944. u Kaliforniji, a prvi dugometražni film znanstvene fantastike "THX 1138" snimio je 1971. po svom kratkometražnom studentskom djelu. Producent je bio Lucasov prijatelj Francis Ford Coppola, a glavnu ulogu je tumačio Robert Duval.

Dvije godine kasnije Lucas je snimio niskobudžetni film "Američki grafiti", kojim postiže svjetski uspjeh, a 1977. se proslavio s prvim djelom serijala "Ratovi zvijezda". Sa Stevenom Spielbergom 1981. godine snimio je prvi film o arheologu-avanturisti Indiani Jonesu.