Pokrenut Press office
0

Pripreme za početak emitovanja Al Jazeere Balkans

Sarajevo-x.com
Kako uskoro počinje emitovanje Al Jazeere Balkans 1. septembra uspostavljen je i Press office regionalnog programa radi lakše komunikacije između ove TV-kuće i medija u regionu.

Regionalni Al Jazeera program tako će postati dvadeset i treći program u sklopu Al Jazeera mreže.

Al Jazeera Balkans će emitovati vijesti i aktuelna zbivanja za gledaoce u regiji na lokalnim jezicima, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru. Osim na zemaljskom signalu u Bosni i Hercegovini, Al Jazeera Balkans će biti dostupna na glavnim kablovskim operaterima u regiji, kao i na satelitu. Al Jazeera Balkans će biti emitovana u High Definition (HD) rezoluciji, a također će koristiti postojeće resurse i materijale sa Al Jazeerinih kanala na arapskom i engleskom jeziku.

Al Jazeera Balkans će imati centralni studio u Sarajevu i regionalne centre u Beogradu, Zagrebu i Skoplju. Također, imaće i dopisnike u Podgorici, Prištini, Mostaru i Banja Luci, kao i u Vašingtonu, Londonu, Briselu, Berlinu, Beču, Moskvi, Istanbulu, Jerusalemu i Pekingu, a koristiće i mrežu od preko 70 stranih dopisništava koje Al Jazeera mreža ima širom svijeta.

Al Jazeera Balkans trenutno ima 90 uposlenika, a do naredne godine imat će ih oko 170.

Iz ove TV-kuće poručuju da će se voditi filozofijom Al Jazeera mreže "donoseći priče koje drugi nisu ispričali, promovirajući debatu i iskušavajući ustaljene percepcije" i radeći pod sloganom "Na strani javnosti".