Film/TV
0

Princ Mustafa i sultanija Hatidže stižu u Sarajevo

Klix.ba
Sultanija Hatidže i princ Mustafa iz serije "Sulejman Veličanstveni"
Sultanija Hatidže i princ Mustafa iz serije "Sulejman Veličanstveni"
Turski glumci Selma Ergeç i Mehmet Günsür, bh. publici poznati po ulogama sultanije Hatidže i princa Mustafe u seriji "Sulejman Veličanstveni", doći će u Sarajevo na peti Festival turskog filma.

Festival koji organizuje Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske, postao je tradicija u Bosni i Hercegovini. Cilj festivala je promovisati tursku kulturu i kinematografiju u BiH, kao i obogatiti kulturnu scenu u našoj zemlji.

Ove godine festival će otvoriti specijalna projekcija filma Glas, uz prisustvo režisera filma Ümit Ünala i glavnih glumaca Selme Ergeç i Mehmeta Günsüra. Svečano otvorenje desit će se u amfiteatru Unitic Business Centra, 12. aprila 2013. a uslijedit će prikazivanje šest filmova u Sarajevu, kino Obali Meeting Point 13. - 18. aprila i pet filmova u Zenici, u Multiplexu Ekran 23. - 27. aprila, uz besplatan ulaz.

Ataše za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH dr. Cengiz Aydin istakao je: "
Ove godine proslavljamo petu godišnjicu i pozivamo vas da uživate u bogatom programu koji obuhvata prikazivanje šest filmova, pri čemu nastavljamo tradiciju predstavljanja savremene turske kinematografije i turskih filmskih stvaratelja. Također smo sretni što imamo priznate i poznate goste, glumce koji su vrlo poznati u Bosni i Hercegovini po ulogama u popularnoj TV-seriji 'Sulejman Veličanstveni', te poznatog režisera Ünala. Jačanje kulturnih veza između dvije zemlje je jako bitno za nas, i budući da su i bosanskohercegovačka i turska kinematografija sve priznatije i ovjenčanije nagradama širom svijeta, želimo da podijelimo filmove s građanima BiH".

Filmovi će se prikazivati po sljedećem rasporedu:

Obala Meeting Point, Sarajevo

  1. april - Doći će bolja vremena
  2. april - Ekotopija
  1. april - Igra pravde
  2. april - Glas
  3. april - Komandir Šekspir
  4. april - Bajka o Istanbulu

Multiplex Ekran, Zenica

  1. april - Komandir Šekspir
  2. april - Ekotopija
  3. april - Bajka o Istanbulu
  4. april - Doći će bolja vremena
  1. april - Igra pravde

Sva prikazivanja, u Sarajevu i Zenici, počinju u 20:00 sati.