Berlinski filmski festival
0

Prikazana finska komedija o nacistima na Mjesecu

SRNA
Na filmskom festivalu u Berlinu danas je premijerno i van takmičarske konkurencije prikazana finska naučnofantastična komedija "Čelično nebo" u kojem su na "tamnoj strani Mjeseca" preživjeli nacisti formirali bazu odakle planiraju da izvrše "meteoblickrig" na planetu Zemlju.

Film je režirao finski režiser Timo Vuorensola, koji navodi da je na ideju o filmu došao u sauni, odakle, kako je dodao, " obično dolaze sve dobre stvari iz Finske".

Usljed uobičajeno tamne i jake selekcije filmova na festivalu "Čelično nebo"  bilo je tema većine razgovora među novinarima.

U ovom filmskom ostvarenju tampnoputi američki astronaut James Washington, kojeg tumači glumac Christopher Kirby, nailazi na ogromni kompleks u obliku kukastog krsta, gdje biva zarobljen.

Tokom njegove avanture, koja je smještena u 2018. godine, njegovu kožu izbijeli naučnik nalik na Alberta Anštajna nakon čega se vraća na Zemlju, gdje ga dočekuju kao ludaka da bi se ponovo vratio na Mjesec kako bi spasao čovječanstvo i svoju kožu.

Producent filma Tero Kakuoma rekao je da je najveći dio finansija za snimanje filma došao od donacija putem interneta ili putem prodaje robe fanovima.

Prema njegovim riječima, od 7,5 miliona eura, koliko je stajalo snimanje, skoro milion evra je prikupljen na taj način.
Producent iz Njemačke Oliver Damijan priznao je da je bilo određenog otpora unutar te zemlje zbog snimanja filma o nacistima.

"Tokom godina bilo je potrebno organizovati finansije i imali smo dosta prepreka da prevaziđemo u Njemačkoj zbog mnogobrojnih kritika ovog projekta. Mi, koji smo mlađa generacija Nijemaca, imamo drugačiju prošlost i toga smo svjesni. Mislim da se može napraviti tamna komedija o nacistima", rekao je on na konferenciji za novinare povodom emitovanja filma.

Prema njegovim riječima, film bi trebalo da predstavlja zabavu i to je ono što je važno. On je dodao da su pronašli finansijere za film u Njemačkoj i najavio je da će u aprilu početi sa prikazivanjem u toj zemlji.