Sala Općine Stari Grad
0

Prikazan film "Majke Srebrenice" Reza Borjia

FENA
Reza Borji
Reza Borji
Dugometražni dokumentarni film "Majke Srebrenice" (52 minuta) iranskog reditelja Reza Borjia (Bordžia) prikazan je večeras u Velikoj sali Općine Stari Grad Sarajevo.

Riječ je o iznimnom filmskom ostvarenju koje govori o genocidu u Srebrenici, iskustvima preživjelih i životu majki koji su izgubile svoje najmilije, te njihovim nastojanjima da pronađu posmrtne ostatke članova porodice i šire familije.

Režiser Borji istaknuo je u izjavi za bh. medije da je temeljna poruka filma da ukaže na besmisao rata, odnosno na to da je rat najgore što se može desiti čovjeku i ljudskoj zajednici uopće.

Film, kako je kazao, otvara i niz drugih pitanja poput odgovornosti za rat i zločine, nužnosti procesuiranja osumnjičenih za ratne zločine, kao i pitanje dosezanja istine i pravde za žrtve.

Ovaj film, čijoj je projekciji prisustvovao i sam autor, već je prikazan u Iranu, a nakon Starog Grada bit će prikazan u Vogošći, ali i u drugim zemljama u svijetu.

Reza Borji rođen je 1965. godine u Hamedanu, doktor je nauka i sineast.

Reditelj dokumentarca je istaknuti iranski i svjetski režiser koji je u svojoj dosadašnjoj karijeri napravio više od 44 dugometražna i kratkometražna dokumentaraca.

Borji je stekao svjetski slavu režiranjem nekoliko dokumentarnih filmova o nametnutom osmogodišnjem ratu Sadamovog režima protiv Irana.

Iranski reditelj obišao je gotovo sva ratišta u svijetu. Napravio je fotografije tokom rata u Iraku, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Čečeniji, Libanu i Kašmiru kao i fotografije tokom kriza u Sudanu, Somaliji i Gani.