Nakon neemitiranja 'Upitnika'
0

Prijeti li raspad RTV sistema BiH?

SRNA
Radio-televizijski sistem BiH raspašće se ako menadžment BHRT-a nastavi da ometa proizvodnju i emitovanje programa Radio-televizije Federacije BiH, ocijenio je član Upravnog odbora RTV FBiH Radenko Udovičić za Nezavisne novine.

On je prije dva dana napustio sjednicu UO Javnog RTV sistema BiH u znak protesta što je BHRT onemogućila emitovanje kviza "Upitnik" Federalne televizije.

"`Upitnik' je zajednički projekat Radio-televizije Republike Srpske i RTV FBiH. To je istinski bosanskohercegovački projekat i ruše ga iz BHRT, jer su ukinuli signal da kviz ne emitujemo iako su bili blagovremeno obaviješteni. Njihovo opravdanje da nisu dobili obavještenje na vrijeme nije tačno jer imamo dokaz da su zahtjev dobili 11. novembra, a kviz je trebao ići 16. novembra", rekao je Udovičić.

Kako saznaju "Nezavisne novine", najveći problem za BHRT je termin emitovanja kviza na FTV i RTRS, jer u 19.00 časova počinju vijesti BHT-a, centralna infomativna emisija.

Upućeni tvrde da je ovo najskuplji termin u marketinškoj ponudi javnih emitera, pa je zbog toga nastao problem jer Javni RTV sistem nema ni jedinstven cjenovnik, niti se marketing dijeli kako je Zakon o Javnom RTV sistemu propisao.

Udovičić kaže da su svi saglasni da ovaj zakon treba korigovati, ali da se problem unutar RTV sistema može riješiti uz malo dobre volje.

"Ako bude dobre volje problem se može riješiti, a kod direktora BHRT-a Nermina Durme to nismo vidjeli ovih dana", rekao je Udovičić, podsjećajući i na problem neemitovanja fudbalske utakmice BiH - Portugal na programima svih javnih emitera u BiH, iako je postojao dogovor.

Direktor UO BHRT-a Marija Putica potvrdila je da Durmo nije više vršilac dužnosti generalnog direktora BHRT-a nego je na ovoj funkciji ponovo Mehmed Agović, kojeg je UO smijenio u septembru prošle godine.

"Na osnovu odluke Suda BiH, Agović je vraćen na posao i počeo je već obavljati svoju dužnost", izjavila je Putica.

Ona ističe da problem sa RTV FBiH nije od juče i da ovaj javni emiter osim prava ima i obaveze, a to je plaćanje usluga BHRT-u.

"RTV FBiH dužna je BHRT-u više od devet miliona KM. Poznato je da smo ih tužili i svakih šest mjeseci, na osnovu odluke UO BHRT, biće podnošene nove tužbe. RTV FBiH osporava dug od oko 3,5 miliona KM, ali zaboravljaju da BHRT plaća 400 ljudi koji rade za potrebe RTV FBiH", rekla je Putica.