Film/TV
386

Prije četiri godine napustio nas je glumac Žan Marolt

Piše: A. U.
Žan Marolt
Žan Marolt
Žan Marolt bio je proslavljeni i nagrađivani bh. teatarski i filmski glumac. Preminuo je 11. jula 2009. godine, nakon duge i teške bolesti.

Marolt je rođen u Sarajevu 25. septembra 1964. godine. Bio je stalni glumac Kamernog teatra 55, a ostvario je brojne uloge u predstavama kao što su "Buba u uhu", "Umri muški", "Kidaj od svoje žene", "Ujak Vanja" i dr. Do svoje smrti glumio je u više od 30 predstava.

Bio je i jedno od omiljenih lica bh. filmske industrije. Prema podacima Kamernog teatra 55, ostvario je osam zapaženih uloga u filmovima kao što su "Inat", "Tunel", "Mliječni put" i drugi. Prvu TV ulogu ostvario je u filmu "Inat" Faruka Sokolovića 1988. godine.

Godine 1997. je za ulogu u TV filmu "Elvis" osvojio nagradu za najbolju glavnu ulogu, dok je u francuskom gradu Anžeru proglašen i najboljim mladim glumcem Evrope.

Manje je poznato da se u mladosti bavio sportom te da je kao mlađi junior bio prvak BiH i treći u Jugoslaviji u disciplini bacanje kladiva. Nakon što je u trećem razredu gimnazije povrijedio leđa, njegova sportska karijera je završena.

Žan Marolt je završio sarajevsku Drugu gimnaziju, nakon koje je upisao Elektrotehnički fakultet. Ipak, ideja o bavljenju glumom, koja mu se javila po završetku srednje škole, prevagnula je. Napustio je elektrotehniku i upisao Akademiju scenskih umjetnosti. Diplomirao je 1989. godine, nakon čega je, tražeći stalni pozorišni angažman, najviše vremena provodio na televiziji uz koju je bio vezan.

Stalni član Kamernog teatra 55 postao je 1992. godine. Kritičar Vojislav Vujanović za Marolta je izjavio kako je glumac specifičnog senzibiliteta, koji se ne da porediti i predstavlja beskrajnu dragocjenost za bosanskohercegovački teatar, dok je scenarista serije "Lud, zbunjen, normalan", Feđa Isović, naveo kako su svi sati provedeni sa Maroltom bili posebni, puni humora i smijeha... Privatno je bio onakav kakav je bio i u profesiji - odgovoran, duhovit, neko ko je znao gajiti i čuvati prijateljstvo. I posljednjih dana svog života nije posustajao i šalio se.

Gledatelji u BiH i inozemstvu Marolta pamte i po ulogama u filmu "Dobro uštimani mrtvaci", ali i domaćim humorističkim serijama koje su stekle regionalnu popularnost, poput "Lud, zbunjen, normalan" i "Viza za budućnost".

Radio je i na scenama Sarajevskog ratnog teatra i Narodnog pozorišta, a značajan je i njegov doprinos razvoju dječijeg programa na bh. televizijama.

Ostvario je uloge i u stranim filmovima poput "Lov u Bosni" američkog reditelja i scenariste Richarda Shepharda te "Nema problema" Talijana Giancarla Bocchija.