Veliki jubilej
7

Prije 30 godina snimljen je film "Kad jaganjci utihnu": Hopkins i Foster proslavili godišnjicu

L. K.
Ove godine obilježava se 30 godina otkako je snimljeno i premijerno prikazano ostvarenje "Kad jaganjci utihnu", u kojem su glavne uloge odigrali Anthony Hopkins i Jodie Foster.

Film "Kad jaganjci utihnu" premijerno je prikazan 14. februara 1991. godine te je ostvario ogromnu zaradu i izazvao sjajne reakcije publike.

Trideset godina kasnije Hopkins i Foster su putem videopoziva razgovarali o ovom velikom filmu koji je obilježio njihove karijere.

Hopkins se kroz razgovor prisjetio 1989. godine kada je prvi put otvorio scenarij za film: "Bio sam u Londonu, gdje sam radio na predstavi 'M. Butterfly'. Agent mi je poslao scenarij, a nakon što sam pročitao deset stranica pozvao sam ga i pitao da li je riječ o pravoj ponudi. Tada sam rekao da je to najbolji scenarij koji sam ikada pročitao. Mislio sam da je to dječiji film. Odmah nakon što sam pročitao scenarij našao sam se s rediteljem Jonathanom Demmoem kako bismo porazgovarali o ulozi".

Dodao je kako nije mogao vjerovati da će raditi s Jodie Foster: "Plašio sam se razgovarati s tobom. Mislio sam: 'Ona je upravo dobila Oscara!'".

Foster je dodala kako je namjerno utjecala na ton svog glasa, kazavši kako je lik Clarice vidjela kao nekoga ko je uplašen i tih. Uz to je spomenula i činjenicu da je Hopkins također promijenio svoj glas kako bi ga prilagodio ulozi, ali i kako je njegov glas bio dodatno uređen u montaži filma.

Hopkins dodaje kako je sam utjecao na to kako će se Lecter oblačiti i ponašati. Njegova je odluka bila da što manje trepće, jer je želio hipnotizirati publiku: "Nije stvar u treptanju, nego u tome koliko se krećete. Mir ima posebnu moć koja utječe na ljude".

Kompletan razgovor dostupan je na YouTube kanalu magazina Variety.