Film/TV
52

Priča o srebreničkoj majci, djetetu i vojniku: Uskoro snimanje filma "Posljednja epoha"

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U sarajevskom Uniticu u petak je održana promocija igranog filma o ratnoj Srebrenici, srebreničkim žrtvama i životu tokom i nakon genocida u tom gradu.

Na održanoj promociji naglašeno je da građani Bosne i Hercegovine imaju zajedničku odgovornost da govore o Srebrenici, a ne da o njoj vječno šute. Upravo jedan od pokušaja da glas o Srebrenici odjekne među građanima BiH, ali i izvan zemlje jeste film prvijenac njemačkog reditelja i scenariste Veysela Atasevera.

Film "Posljednja epoha" oslikava različita iskustva glavnih likova koji su preživjeli Srebrenicu koja nastavlja da oblikuje njihove živote nakon što je rat u Bosni i Hercegovini zaustavljen.

"Režijom se bavim već tri godine, a do sada sam pravio kratke filmove i reklame sve dok me nije pronašla tema o genocidu u Srebrenici. Film priča priču iz tri perspektive – prva je perspektiva Mersihe Musagić koja nakon 20 godina otkriva da su njeni roditelji ubijeni tokom rata. Druga perspektiva je priča Hatidže Mehmedović koja je preživjela genocid i koja sada prepričava svoje iskustvo. Treća priča prati vojnika Ujedinjenih nacija koji je boravio u tzv. Zaštićenoj zoni Srebrenica", ispričao je Atasever.

Režiser je za događaje u Srebrenici saznao tek prije dvije godine iako je odrastao u Njemačkoj i upravo je to njegov motor koji ga je pokrenuo da se upusti u snimanje filma "Posljednja epoha".

Producentica i predstavnica njemačko-turske producentske kuće "Alemara" Funda Ayan istakla je kako snimanje djela počinje u augustu 2016. godine, a bit će biti sniman na bosanskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Hatidža Mehmedović, inače predsjednica udruženja "Srebreničke majke", istakla je da bez istine i pravde nećemo imati svijetlu budućnost te da je spominjanje Srebrenice ljudska dužnost.

"Film je namijenjen onima koji nisu rođeni '90-ih godina jer on može spasiti buduće generacije. Djeca se ne rađaju da vole ili da mrze, ona su onakva kako se vaspitaju – odgoj ide iz kuće, iz škole i sa ulice. Ipak, najvažnija je životna škola koju djeca stiču u kući. Djeca moraju naučiti da ne mrze, moraju znati šta je to bilo u Bosni i Hercegovini, koje izvršio agresiju na BiH, moraju da uče i da pamte kako ne bi krenuli stazama svojih prethodnika", rekla je između ostalog Mehmedović koju će glumiti Serap Eren.

Mlada njemačka glumica bosanskohercegovačkog porijekla Mersiha Husagić.

"Dobro se sjećam trenutka kada mi je Veysel poslao poruku kako želi d apravi film o Srebrenici. To je bilo 2014. godine, a poruku sam primila dok sam gledala film kino sali. Toliko sam bila uzbuđena da nisam sačekala da se film okonča i odmah sam mu odgovorila da ću pomoći u realizaciji projekta", rekla je Husagić koja je posjetila Memorijalni centar Potočari kada je imala samo 12 godina.