Novi TV projekat u Turskoj
0

Preobraćanje nevjernika u reality showu

Sarajevo-x.com
Novi reality show u Turskoj okupiće imame, rabine, monahe i svećenike koji će u emisijama pokušati preobratiti druge učesnike showa koji su zakleti ateisti, piše Telegraph.

U showu Penitents Compete (na turskom Tovbekarlar Yarisiyor) vjerski radnici će pokušati da u svakoj epizodi preobrate bar deset nevjernika na svoju vjeru.

Svi oni koji uspiju u zadacima osvojiće, zajedno sa preobraćenicima, duhovni put u neko od vjerskih središta, naprimjer muslimani će otputovati u Meku, Židovi i kršćani u Jeruzalem, a budisti na Tibet.

Isto tako, kako ističe moto emisije, svi preobraćenici će osvojiti najveću nagradu na svijetu, 'spokoj i vjeru u Boga'.

Producenti emisije se nadaju da će ovim pomoći da promoviraju religiju i educiraju većinsko muslimansko stanovništvo u Turskoj o religiji i kulturi drugih vjerskih zajednica.

'Cilj projekta je jednostavan. Približiti nevjernike Bogu', izjavio je Ahmet Ozdemir, direktor televizijske stanice na kojoj će show prikazivati.

Prije učestvovanja u emisiji, svaki će takmičar proći test i razgovor s osmočlanom komisijom da se 'slučajno u emisiju ne bi uvukao neki vjernik'. Isto tako, nagradni put, ističe televizija, neće biti turističke prirode, nego će predstavljati vjersko iskustvo.

Emisija koja s prikazivanjem kreće u septembru već je bila kritikovana zbog 'trivijaliziranja vjere i Boga', dodaje Telegraph.