Film/TV
3

Preminuo režiser filma "The Deer Hunter" Michael Cimino

Klix.ba
Michael Cimino (Foto: EPA)
Michael Cimino (Foto: EPA)
Michael Cimino, režiser američke ratne drame "The Deer Hunter", preminuo je u 77. godini, izjavili su njegovi prijatelji i advokat.

Dvostruki oskarovac Michael Cimino umro je prirodnom smrti. Cimino (77) koji je režirao ukupno osam filmova, bit će upamćen po karijeri s usponim i padovima.

Dok je "The Deer Hunter" slavljen kao jedan od najboljih filmova u historiji Hollywooda, njegov sljedeći projekat "Heaven's Gate" ismijan je kao veliki neuspjeh.

Eric Weissmann je izjavio da je režiserovo tijelo pronađeno u njegovoj kući u Los Angelesu u subotu, nakon što ga prijatelji nisu mogli dobiti na telefon. Uzrok smrti još nije utvrđen.

Njegov film "The Deer Hunter" u kojem su glumili Robert de Niro i Christopher Walken, osvojio je pet Oscara, uključujući i nagradu za najbolji film 1979. godine.

Cimino je rođen u New Yorku, a diplomirao je na Univerzitetu Yale u oblasti grafike i lijepih umjetnosti. Pored kultnog filma "The Deer Hunter" napisao je scenario za filmove "Dirty Harry“ s Clint Eastwoodom u glavnoj ulozi.