Nakon duge bolesti
2

Preminuo poznati britanski reditelj Alan Parker, autor ostvarenja "Evita" i "Fame"

Dž. L.
Alan Parker (Foto: EPA-EFE)
Alan Parker (Foto: EPA-EFE)
Poznati britanski reditelj Alan Parker, poznat po filmskim ostvarenjima kao što su "Fame", "Evita" ili "Bugsy Malone", preminuo je u 76. godini.

Parker je dugo bio na poziciji predsjednika Vijeća za film u Velikoj Britaniji, a jedan je od utemeljitelja Directors Guild of Great Britain, britanske organizacije koja okuplja reditelje svih medija.

On je preminuo nakon duge borbe s bolešću, a iza njega ostaju njegova supruga Lisa Moran-Parker, petero djece i sedmero unučadi, javlja BBC.

Britanski reditelj rođen je u Londonu 1944. godine gdje je započeo svoju karijeru režirajući reklame i televizijske filmove, te djelujući kao producent. Međutim, poslije toga pokazao se kao izvrstan reditelj igranih filmova, naročito onih senzacionalističke tematike.

Film s kojim je debitirao 1976. godine bio je "Bugsy Malone", a riječ je o parodiji gangsterskog filma u kojem su djeca glumila odrasle. Najviše uspjeha postigao je s filmom "Midnight Express" koji prikazuje istinitu priču Engleza zatočenog u Turskoj zbog posjedovanja droge. Ovaj film donio mu je i nominaciju za Oscara.

Još neki od naslova koje je Parker ostavio iza sebe su "Mississippi Burning", "The Obveze", "Angela's Ashes" i "Birdy".

Parker je dobitnik sedam nagrada Bafta, a Oscara nikada nije uspio osvojiti iako je dva puta bio nominiran za najboljeg reditelja.

Vezani članci