Don LaFontaine
0

Preminuo hollywoodski "Glas"

Sarajevo-x.com
Don LaFontaine, čovjek čiji se prodoran glas krije iza hiljada i hiljada trailera za hollywoodske blockbustere, preminuo je početkom sedmice u 68. godini od posljedica pneumotoraksa (otkazivanje plućnog krila) u Cedars-Sinai Medical Centeru u Los Angelesu, saopćila je javnosti njegova glasnogovornica Vanessa Gilbert.

Poznatiji kao "Voiceover King", LaFontaine je bio jedan od najzaposlenijih članova američkog Udruženja glumaca, s obzirom na broj ugovora koje je potpisao tokom svog radnog vijeka.

Milioni ljudi širom svijeta dobro poznaju njegov "slavni" glas, a kako i ne bi kad je, tokom svoje 33-godišnje karijere, snimio više od 5.000 trailera i gotovo 350.000 reklama. Posudio je glas nekim od najuspješnijih filmova poput "The Godfather", "Terminator II: Judgement Day", "Shrek", "Minority Report" i "Dodgeball", a radio je i najave na svečanim ceremonijama dodjele Oskara.

Don LaFontaine, koji se ovim neobičnim poslom počeo slučajno baviti sredinom 60-ih godina, iza sebe je ostavio suprugu, pjevačicu i glumicu Nitu Whitaker i tri kćerke.

Don LaFontaine u reklami za osiguravajuću kuću GEICO parodira vlastiti nastup: