U 77. godini
4

Preminuo George A. Romero, tvorac klasika "Noć živih mrtvaca" i pionir zombi žanra

Klix.ba
George A. Romero (Foto: EPA)
George A. Romero (Foto: EPA)
Pisac i režiser George A. Romero, pionir zombi horora, preminuo je nakon kratke borbe s rakom pluća u 77 godini, prenosi Guardian.

Njegov horor klasik "Night of the Living Dead" ("Noć živih mrtvaca") iz 1968. godine postao je kultni film, a kasnije su izašli i nastavci: "Dawn of the Dead" (1978), "Day of the Dead" (1985), "Land of the Dead" (2005), "Diary of the Dead" (2007) i "Survival of the Dead" (2009).

Romero je rođen u Bronxu u New Yorku, a svoju karijeru počeo je kao komercijalni direktor, da bi se kasnije pronašao u režiranju horor filmova.

Njegovo ime će ostati zauvijek povezano s filmovima o zombijima, iako kaže kako nikad nije očekivao da će to definisati njegovu karijeru.

"Sve što sam učinio bilo je da sam ih izveo iz egzotike i napravio ih bliskima svima nama", rekao je Romero ukazujući na uspjeh svojih neobičnih filmova sa zastrašujućim efektima.

"On je koristio žanr da bi se borio protiv rasizma prije 50 godina. Uvijek je imao raznovrsne glumce, a Duane Jones je bio herojska zvijezda u 'Night of the Living Dead'. Bio je ispred svog vremena i tačno ono što je kinematografija tada trebala", rekao je režiser Eli Roth.

Njegov poslovni partner Peter Grunwald, koji je i obavijestio javnost da je Romero preminuo, smatra da je Romero utjecao na cijelu generaciju filmskih stvaralaca kao što su Quentin Tarantino, Guillermo del Toro, Robert Rodriguez te Wes Craven u kasnijoj fazi stvaralaštva.

Romero je posjedovao malu produkcijsku kuću u trenutku kada je uspio uvjeriti još devet osoba da ulože manje svote novca u finansiranje "Noći živih mrtvaca", podsjeća Grunwald.