Film/TV
0

Preminuo filmski mogul koji je uveo kung fu borbe u filmove

Klix.ba
Pionir u filmskoj produkciji Hong Konga, Run Run Shaw koji poznat po tome što je popularizirao kung fu žanr koji je utjecao na hollywoodske režisere poput Quentina Tarantina, preminuo je danas u 107. godini.

U izjavi za medije koja je objavljena na Television Broadcasts Limitedu, čiji je Shaw jedan od osnivača, nije naveden uzrok smrti.

Njegov Shaw Brothers Studios, nekada najveći na svijetu, pomogli su u stvaranju karijere moćnih režisera poput Johna Wooa i snimili su preko 1.000 filmova. Njegovo televizijsko carstvo pomoglo je glumcima poput Chowa Yuna da postignu slavu. Producirao je i američke filmove, među kojima je i sci-fi iz 1982. godine "Blade Runner", te "Meteor".

Druge zvijezde nikle se kroz Shawovu TVB stanicu koja je ostala dominantna sila u Hong Kongu. Wong Kar-wai, režiser koji stoji iza filmova poput "Chungking Express " i "In the Mood for Love", svoje "prve korake" napravio je kao asistent producenta TVB-a.

Shaw je rođen u Šangaju odakle se seli u Singapur 1923. godine gdje počinje karijeru u filmskom svijetu u okviru firme Unique Film Production koju je pokrenuo njegov stariji brat. Potom se seli u Hong Kong gdje razvija i modernizira firmu 1950-ih, te mijenja naziv u Shaw Brothers. Do tada je otvorio 139 kina u regiji.

Postao je dominantna u azijskoj kinematografija 1961. godine kada he otvorio Movie Town, umjetnički studio u kojem je radilo 1.500 ljudi. Bio je to najproduktivniji studio u kojem se snimalo 40 filmova godišnje. Većina njih je bila o kung fu-u, borbi mačevima i azijskim gangsterima. Snimio je 1.000 filmova, među kojim su " The One Armed Swordsman" i "The Five Fingers of Death" koji su izuzetno popularni u SAD-u.