Film/TV
0

Preminuo Elmore Leonard, književnik po čijim su djelima nastali brojni filmovi

Klix.ba
Elmore Leonard
Elmore Leonard
Elmore Leonard, omiljeni kriminalistički pisac po čijim su bestselerima snimljeni brojni uspješni filmovi, preminuo je od komplikacija nakon moždanog udara.

Dobitnik Nacionalne nagrade za književnost 2012. godine, preminuo je u svom domu u predgrađu Detroita. Smrt je objavio njegov istraživač, navodeći da je preminuo u krugu porodice.

Za života je stekao milione fanova, a gotovo svako njegovo djelo bilo je bestseler. Više od 40 njegovih romana obilježili su patetični spletkari, pametni osuđenici i ubice. Postao je jedan od omiljenih pisaca hollywoodskih reditelja, a veliki broj njegovih djela ekraniziran je u veoma uspješne filmove.

Neka od njegovih djela koja su postala filmski hitovi su "3:10 to Yuma", "Get Shorty", "The Big Bounce", "Touch", "Stick", "Jackie Brown", "52 Pickup" i "Out of Sight".

"Kada bi mi nešto zvučalo kao pisanje, promijenio bih to", često je govorio Leonard, čiji su besprijekorni i neukrašeni kolokvijalni stil kritičari doslovno obožavali.

Zanimljivo je da je svijetu trebalo dosta vremena da primjeti njegov talent. Sve do svoje 60-te godine nije imao nijednog bestselera, a samo nekolicina kritičara ga ja shvatala ozbiljno do '90-ih.

Kada mu je prošle godine saopćeno da će dobiti Nacionalnu nagradu za književnost, i to za životno djelo, rekao je kako nema namjeru prestajati sa svojim radom sve do smrti.