U 77. godini
18

Preminuo autor romana "Forrest Gump" Winston Groom

E. Sk.
Američki pisac Winston Groom, autor romana "Forrest Gump" po kojem je snimljen poznati istoimeni film, umro je u 77. godini.

Karin Wilson, gradonačelnica njegovog rodnog grada Fairhopea u Alabami, rekla je za CNN da je njegova porodica potresena i izuzetno tužna.

Groom je diplomirao na Univerzitetu u Alabami 1965. godine, a zatim je odslužio četiri godine u američkoj vojsci. Nakon što se vratio u državu bio je novinar Washington Stara prije nego što se fokusirao na pisanje romana.

"Forrest Gump" je bio njegov najprodavaniji roman koji je 1994. godine pretvoren u film s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi i dobitnik je šest nagrada Oscar. Groom je 1995. objavio nastavak pod naslovom "Gump and Co."

Guvernerka Alabame Kay Ivey u četvrtak je na Twitteru objavila vijest o Groomovoj smrti i nazvala ga jednim od najtalentovanijih pisaca u državi, piše CNN.

"Iako će ga pamtiti po stvaranju Forresta Gumpa, Winston Groom bio je nadareni novinar i istaknuti autor američke historije. Šaljemo ljubav i molitve njegovoj porodici", napisala je Ivey.

Groom je napisao i publicistička djela o raznim temama, uključujući Američki građanski rat. Njegova knjiga "Razgovori s neprijateljem", koja je pratila marinca za vrijeme rata u Vijetnamu, bila je u konkurenciji za Pulitzerovu nagradu za opću publicistiku 1984. godine.