|

Preminuo Alvin Sargent, dvostruki oskarovac koji je napisao scenarij za trilogiju o Spider-Manu

Preminuo Alvin Sargent, dvostruki oskarovac koji je napisao scenarij za trilogiju o Spider-Manu
11
Klix.ba
12.5.2019. u 07:58
10
komentara
11

dijeljenja
Preminuo Alvin Sargent, dvostruki oskarovac koji je napisao scenarij za trilogiju o Spider-Manu Alvin Sargent (Foto: Pam Williams)
Američki scenarista Alvin Sargent koji je u svojoj karijeri osvojio dva Oscara i napisao scenarije za trilogiju o Spider-Manu preminuo je u 92. godini.
"Sargent je preminuo prirodnim putem u svom domu u Seattleu", piše BBC.

Nagradu Oscar za najbolji adaptirani scenarij osvojio je 1977. godine za film "Julia", dramu o holokaustu koja je zasnovana na ličnim spisima Lillian Hellman, i 1980. godine za film "Obični ljudi" koji donosi priču o američkoj porodici koja se suočava s brojnim problemima.

Osim po tome, Sargent će ostati upamćen po kasnijem radu na akcijskim filmovima o Spider-Manu. Naime, 2004. napisao je scenarij za film "Spider-Man 2", a 2007. za film "Spider-Man 3". "The Amazing Spider-Man", reboot trilogije Sama Raimija u režiji Marca Webba, napisao je 2012. godine.

Sargent je karijeru počeo pišući scenarije za televiziju, a na veliki ekran dospio je 1966. godine nakon što je napisao scenarij za triler "Neobična krađa" s Michaelom Caineom u glavnoj ulozi.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...