Film/TV
14

Preminula srbijanska i jugoslavenska glumica Mira Stupica

SRNA
Čuvena srbijanska i jugoslovenska pozorišna i filmska glumica Mira Stupica preminula je u Beogradu u 93. godini.

Prije dva dana diva srbijanskog pozorišta proslavila je rođendan u krugu svojih najbližih, podjećaju beogradske "Večernje novosti".

Rođena Miroslava Todorović 17. augusta 1923. godine u Gnjilanu, gdje su joj roditelji, profesori matematike, službovali u gimnaziji. Bila je prvo od četvoro djece Radomira Todorovića, rodom iz Orašca, i Danice, rođene Stanišić, iz Livna.

Njeni biografi bilježe da su dva brata, Predrag i Zoran, umrli sa svega dvije i tri godine, a nekoliko godina potom je rođen treći brat - Bora. U Gnjilanu je sa četiri godine gledala i prvu pozorišnu predstavu - "Boj na Kosovu" u izvođenju neke putujuće trupe.

Porodica se potom seli u Gornji Milanovac, na novo službovanje, gdje joj 1932. godine od tuberkuloze umire otac. Samohrana majka Danica sa djecom odlazi u Aranđelovac, pa u Beograd, gdje će se Mira prepustiti magiji pozorišta.

Igrala je u svim žanrovima, a za sve čime je zadužila srpski teatar i film nisu je zaobišle najznačajnije nagrade i priznanja. Dobitnica je Dobričinog prstena, Statuete "Joakim Vujić", nagrada "Pavle Vuisić", Festivala "Dani Zorana Radmilovića"...

Na velikom platnu debitovala je u ekranizaciji romana "Bakonja fra Brne", početkom pedesetih godina prošlog vijeka, a potom igrala u filmovima "Jara gospoda", "U mreži", "Stojan Mutikaša", "Hanka", "Delije", "Krvava bajka", "Doručak sa đavolom", a u novom milenijumu i u "Sedam i po" i "Paradi".

Od velikog broja televizijskih ostvarenja izdvaja se sigurno njena Kika Bibić iz "Bukvara", zahvaljujući kojoj su se mnogi opismenili.

Svoja životna iskustva, koja su bila satkana od profesionalnih uspjeha, tri braka (Mavid Popović, Bojan Stupica i Cvijetin Mijatović), ali i velikih gubitaka, sabrala je u knjigu "Šaka soli", koja je imala nekoliko izdanja.

Imala je zdravstvenu krizu minulog proljeća, kada se zbog moždanog udara liječila na Neurološkom odjeljenju Urgentnog centra u Beogradu.

U javnosti se posljednji put pojavila u aprilu prošle godine na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a povodom njenog prošlog rođendana "Novosti" su ekskluzivno štampale neobjavljena sjećanja na umjetničkog i životnog partnera Bojana Stupicu.