Film/TV
0

Preminula Fray Wray, King Kongova diva

NINA
Fay Wray, koja je glumila u verziji ''King Konga'' iz 1933., umrla je jučer u 96 godini, objavio je njen glasnogovornik.

Glumica rođena u Kanadi glumila je u više od stotinu filmova, a probijati se na velikom platnu počela 1928. u klasiku ''The Wedding March''.

Često je glumila ''dame u nevolji'', a za svoju najpoznatiju ulogu jednom je prilikom izjavila da tokom snimanja filma nije znala da će ona i King Kong ostati zajedno do kraja života, ako ne i duže.

S osmjehom se prisjećala kako je, kad ju je prvi put na razgovor pozvao reditelj ''King Konga'' i objašnjavao da će glumiti uz najvišeg i najtamnijeg hollywoodskog glumca, automatski pomislila da je riječ o Clarku Gableu.

Iako rođena u Kanadi, nakon rastave roditelja Fay se s majkom preselila u Los Angeles gdje već u šesnaestoj godini počinje s manjim ulogama, da bi se ubrzo počela pojavljivati uz imena poput Ronalda Colmana, Garyja Coopera i Spencera Tracyja.

Ipak, upravo joj je King Kong, koji je ove godine u Britaniji proglašen najužasnijim filmskim čudovištem, osigurao besmrtnost.

Njen prijatelj i reditelj posljednjeg filma Rick McKay rekao je medijima da je umrla u svom stanu na Manhattanu, no uzrok smrti još nije službeno objavljen.