Historijski dan
337

Premijerno prikazan film "Zubandan", među publikom i bivši članovi FK Sarajevo

Piše: K. H.
(Foto: N. G./Klix.ba)
U sarajevskom Cinema Cityju večeras je premijerno prikazan film "Zubandan" u produkciji Al Jazeere Balkans, autora Armina Čolakovića, o historijskom sarajevskom derbiju odigranom prije tačno 20 godina na stadionu Koševo.

Željezničar je u tom meču slavio 1:0 i na taj način osvojio prvu poslijeratnu titulu prvaka, a taj dan Hadis Zubanović, koji je postigao odlučujući pogodak, već godinama obilježava kao svoj drugi rođendan.

Film "Zubandan" je nastao iz velike ljubavi navijača Armina Čolakovića prema klubu s Grbavice, koji je te večeri, prije tačno 20 godina, kao 12-godišnji junior, slavio pobjedu svog kluba. Čolaković je istakao da je 5. juni njegov drugi rođendan.

Nakon premijere filma upriličena je primopredaja Zubanovićevog dresa sa čuvene utakmice. Naime, dres je sve ove godine bio kod dugogodišnjeg doktora FK Željezničar Brace Jurišića koji je Hadisu Zubanoviću obećao da će dres pokloniti njegovom sinu kada napuni 18. godina. To se desilo večeras, kada je dres prešao u ruke Farisa Zubanovića.

"Lokalna priča o vječitom derbiju zapravo je prepoznatljiva, globalna tema, koja nosi univerzalnu poruku s kojom će suosjećati svaki navijač, koji srcem navija za svoj klub", kazao je Sead Kreševljaković, producent na Al Jazeeri Balkans.

Glavni akter priče, Hadis Zubanović, izjavio je da večeras osjeća jednaku tremu i uzbuđenje kao i te večeri prije 20 godina, u trenutku kada je njegov gol donio pobjedu Željezničaru.

Film, pored samog meča, govori i o sarajevskim nogometašima koji nisu izgubili volju za ozbiljnim bavljenjem sportom ni u najtežim ratnim vremenima u Sarajevu, priča o volji pojedinca, koji, uprkos svim problemima, sluša instinkt i snagom volje ostvaruje svoje dječije snove o sportskom uspjehu.

Premijeru su svojim dolaskom uveličale brojne zvanice, među kojima su između ostalih bili najbolji bh. teniser Damir Džumhur, bivši direktor FK Sarajevo Dino Selimović, fudbaleri vječitog rivala Amar Ferhatović i Alen Avdić, bivši prvotimci Željezničara koji su igrali tu utakmicu, direktor Željezničara Mirsad Šiljak, pjevač Eldin Huseinbegović, najtrofejniji trener Plavih Amar Osim, bivši članovi uprave Kemal Kozarić i Nijaz Brković, Samir Avdić, Midhat Džeko, otac bh. reprezentativca i igrača Rome Edina Džeke i mnogi drugi.