U sklopu 29. SFF-a
520

Premijerno prikazan film "Velika Raza" o legendarnoj košarkašici: Razija Mujanović pa svi ostali

L. R.
Premijera filma "Velika Raza" (Foto: I. Š./Klix.ba)
Premijera filma "Velika Raza" (Foto: I. Š./Klix.ba)
Dokumentarni film "Velika Raza" ("Raza The Great") sinoć je premijerno prikazan u kinu Cineplexx u sklopu 29. izdanja Sarajevo Film Festivala.

Film o slavnoj košarkašici Raziji Mujanovića nastao je u produkciji BHRT-a, a scenaristi i reditelji su Medina Šehić i Vedad Hodžić.

Scenaristi i reditelji Medina Šehić i Vedad Hodžić za cilj su sebi postavili ostavljanje svjedočanstva o sportskoj i ljudskoj figuri Razije Mujanović, kao trajnoj inspiraciji novim generacijama.

"Film nosi naslov 'Velika Raza' i kroz njega se provlači najviše ta riječ 'velika'. Razija Mujanović je kao dijete, u svojoj generaciji bila baš velika, a to je u to vrijeme bilo nešto problematično. Međutim, Raza je taj svoj, nazovimo ga 'hendikep', pretvorila u prednost, te je to 'velika' postalo poslije nešto veliko, veličanstveno što potvrđuje sve što je napravila kao košarkašica", poručila je Šehić ranije u najavi filma za zvaničnu stranicu BHRT-a.

"Ovdje smo svi došli da odamo počast najvećoj Raziji Mujanović. Presretan sam što sam dio ekipe koja je učestvovala u pravljenju priče koju je ona kreirala. Što se mene tiče, Raza, praznina pa svi ostali uključujući i nas", poručio je scenarist i reditelj Vedad Hodžić prije filma.

Rediteljka filma Medina Šehić ranije je također navela da u filmu nije riječ samo o Raziji Mujanović, već i zlatnoj eri košarke na ovim prostorima.

"Prebogata je njezina karijera. Raza je ostvarila toliko puno uspjeha s reprezentacijom bivše države, poslije s reprezentacijom Bosne i Hercegovine, a gdje su svi klupski trofeji. Ima četiri naslova klupske prvakinje Evrope. Igrala je u WNBA ligi. Tri puta je bila izabrana za najbolju košarkašicu Evrope. Ona je ikona ženske košarke, a film osim o Razi, govori i o zlatnim godinama ženske košarke na ovim prostorima", zaključila je Medina Šehić.

U filmu će se pojavljivati i govoriti brojna eminentna imena iz svijeta košarke koja su igrala ili na neki način obilježila karijeru Razije Mujanović.