U Pozorištu mladih
0

Premijerno prikazan film "Don't cry for me Sarajevo", film o hrabroj Susan Sontag

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Sinoć je u Pozorištu mladih Sarajevo premijerno prikazan film "Don't cry for me Sarajevo - Susan Sontag u Sarajevu" u režiji istaknutnog pozorišnog djelatnika i historičara Nihada Kreševljakovića.

Na premijeri ovog filma, osim ekipe koja je radila na njemu te bliskih prijatelja i saradnika Susan Sontag, bili su prisutni i mnogi drugi ljubitelji sedme umjetnosti te poštovaoci lika i djela ove velike humanitarke i borca za ljudska prava iz New Yorka.

Kako je još ranije izjavio Nihad Kreševljaković, Susan Sontag je s razlogom postala počasna građanka Sarajeva. Istaknuo je da je ona uvijek ukazivala na to da su fenomen ratnog vremena ustvari bili ljudi s kojima je ona radila.

On nastavlja da je ona bila jedna od rijetkih koji su shvatili da je ono što se odvija u Sarajevu početak jednog novog vremena te je među prvim rekla da se u Bosni odvija genocid koji svijet mora zaustaviti.

Također, važno je istaći kako Pozorište mladih Sarajevo nije slučajno izabrano za premijerno prikazivanje filma "Don't cry for me Sarajevo - Susan Sontag u Sarajevu". Naime, 1993. godine premijerno izvođenje predstave "Čekajući Godoa" u režiji Susan Sontag upravo je upriličeno ovom sarajevskom teatru.