Kino Meeting Point
0

Premijera tursko-bosanskog filma "Majstor" 15. aprila

FENA
Premijera tursko-bosanskog filma "Majstor" bit će održana u petak, 15. aprila u sarajevskom kinu Meeting point.

Film redatelja Bahadira Karatasa nagrađen je na Montrealskom World film festival, osvojivši Nagradu Fokus na svjetski film. Rađen je u koprodukciji bh. produkcijske kuće "Fist" i turske produkcijske kuće "Filmpark", a dobio je i podršku "Eurimagesa", krovne evropske fondacije za kinematografiju, saopćeno je iz "ArtZone".

Ovo ostvarenje donosi priču ispričanu kroz oči strastvenog amaterskog avijatičara o duhu uznemirene moderne Turske, na krajnjem jugoistočnom kutu civilizirane Europe.

Bahadir Karatasa u svom debiju zadivljuje toplom i ironičnom pričom o osjećajima ljubavi i povjerenja suprostavljenih hladnom i suhom racionalizmu globalizacije.

Majstor Dogan je automehaničar u Eskisehiru, Turskoj "zrakoplovnoj prijestolnici" u kojem mlaznjaci svaki dan paraju nebo i gdje svako dijete sanja da postane pilot.

On je uz pomoć svog najboljeg prijatelja Ersana pri kraju izgradnje svog vlastitog aviona.

No, šta ako neko ko je podnio oskudicu u potrazi za snom iz djetinjstva, jednog dana shvati da se u svojoj želji izolirao i udaljio u tolikoj mjeri da može izgubiti ljubav svoje supruge?

Premijeri filma će prisustvovati i ekipa filma, a u redovnoj distribuciji ovo ostvarenje će se naći od 16. aprila na repertoaru kina Meeting point.