24. SFF
61

Premijera filma "Gledati istini u oči" donosi priču o djeci s invaliditetom i poteškoćama u razvoju

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U selekciji BH Film 24. Sarajevo Film Festivala u Cinema CItyju je održana svjetska premijera dokumentarnog filma "Gledati istini u oči" rediteljice Vesne Marić. Film je nastao u produkciji Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

Glavni junaci i junakinje ove dokumentarne filmske priče su djeca s poteškoćama u razvoju i njihove porodice. Kroz priče Edne Šunjić koja ima Downov sindrom i Senke Hajrić koja boluje od Prader Willi sindroma saznajemo kakva je subina života djece i odraslih koji imaju poteškoće u razvoju, ali i kakvu i koliku pomoć im njihov grad Sarajevo pruža.

Nažalost, film nameće zaključak da od općine, grada ili države ne možete očekivati mnogo. Tako Edna uz pomoć svoje porodice vodi ispunjen, aktivan život i osvaja zlatne medalje na Specijalnoj Olimpijadi u Austriji. Senka zahvaljujući ljudima iz cijelog svijeta koji su slali donacije uspijeva dobiti kosu platformu kojom može svladati stepenice i izaći iz kuće u svojim invalidskim kolicima.

"Preostaje nam da vidimo na koje će sve načine ovaj film potaći pojedince i društvo da nastave stvarati sredinu u kojoj nam je svima udobno i u kojoj imamo priliku pokazati najbolje od sebe", rekla je urednica filma za BHT 1 Antonela Pehar Šimunović.

Film "Gledati istini u oči" sniman je tokom 2017. i 2018. godine u produkciji Dokumentarno-suvremenog programa Radio-televizije Bosne i Hercegovine. Scenarij i režiju filma potpisuje Vesna Marić koja već godinama živi i stvara u Londonu te na prestižnim međunarodnim festivalima za svoje filmove osvaja nagrade.