BHT1
1

Premijera filma "Ako ovo gledaš mama"

Sarajevo-x.com
Ratne 1992 godine, uz dogovor sa talijanskom vladom, grupa od 45 djece iz doma "Ljubica Ivezić" "privremeno" napušta opkopljeno Sarajevo. To "privremeno" postaje izgleda zauvijek. Od tada je ova priča tema interesovanja brojnih filmskih autora, novinara.

Petnaest godina kasnije, u dokumentarcu "Ako ovo gledaš mama", kroz priče petero njih iz grupe, saznajemo zašto se nisu vratili iz Italije, kako su zaboravili maternji jezik, kako ih progoni nostalgija, ali saznajemo i to da ipak imaju nove prijatelje, nove porodice, pa i novu domovinu. Film prati sudbinu Sabine, Mirele, Merime, Mirze i Adisa, nekadašnjih štićenika Doma, a sada odraslih ljudi koji su oformili svoje talijanske porodice.

Dokumentarac je sniman na lokacijama italijanskih gradova Riminija, Milana i Torina, gdje su prije deceniju i po po crkvenim domovima raspoređena djeca iz ''sarajevskog konvoja''.

Svoju premijeru film je imao na SFF 2008, a nakon toga je prikazan na Svjetskom kongresu novinara istaživača u Lilihameru. Na sljedećem Dox festivalu 2009 u Zagrebu film će biti predstavljen u takmičarskom programu, ali i hrvatskim gledaocima i ljubiteljima dokumentarnog filma.

Autori filma su Mustafa Mustafić i Dario Novalić, kompozitor muzike je Nedim Babović, a montažer Almir Kenović. Film je snimljen u produkciji Magazina ''Start'' i Panglasa Sarajevo, uz koprodukciju Dokumentarno savremenog program BHT1 u čijem programu će biti prikazan 17. februara.