U Meeting Pointu
66

Premijera dokumentarnog serijala "Zavičaj" mladih autora iz šest bh. gradova

Klix.ba
U subotu, 18. maja 2019. godine s početkom u 17 sati u kinu Meeting Point u Sarajevu će biti upriličena premijera dokumentarnog serijala snimanog u sklopu projekta "Šta mladi znaju o zavičaju danas".

Magacin Kabare je uz podršku Ambasade SAD-a u BiH i partnerskih organizacija PRONI Centar za omladinski razvoj (Brčko), Udruženje građana "Bistrica" (Gornji Vakuf/Uskoplje), Vijeće mladih Grada Mostara (Mostar), Američki kutak (Bihać) i Udruženje mladih "Heroj" (Kotor Varoš) realizirao projekt u kojem su mladi iz šest gradova (Bihać, Prijedor, Kotor Varoš, Mostar, Gornji Vakuf/Uskoplje i Brčko) snimili kratke dokumentarne filmove o svojim sestrinskim zajednicama pod nazivom "Zavičaj".

Kroz cijeli projekt mladi su uz pomoć iskusnih edukatora razgovarali na teme pomirenja, tolerancije, nenasilja, stereotipa te važnosti filmske umjetnosti kao alatke za aktivizam i pozitivne društvene promjene.

Svoje filmove će publici predstaviti na premijeri u Sarajevu, a poslije i na društvenim mrežama kako bi što više ljudi čulo pozitivne priče iz naše države te upoznalo gradove koje možda nikada ne bi imali priliku posjetiti.