Film/TV
0

Premijera filma "Django Unchained" ipak otkazana u Kini

Klix.ba
Oscarom nagrađeni film Quentina Tarantina "Django Unchained" otkazan je u kinima širom Kine na dan premijere. Navodno iz tehničkih razloga.

Otkazivanje je naredila China Film Group Corporation, što su potvrdili uposlenici u kinima. To je dovelo do spekulacija da film nije prošao cenzorske regulacija koje su vlasti zahtijevale.

Distributer Sony Pictures već je ranije saopćio kako se reditelj složio da se na filmu urade izmjene kako bi se smanjila količina nasilja. Direktor kina u Šangaju, Tian Zaixing, navodi kako se ne sjeća da je ijedan strani film u Kini otkazan na dan premijere. Kinu je upućen telefonski poziv da otkaže film. "Imali smo velika očekivanja za ovaj film na box officeu. Nije nam rečeno kada će i hoće li uopće film biti prikazan“, rekao je Zaixing za Reuters.

U ranijem intervjuu, direktor kineskog ogranka Sony Picturesa, Zhang Miao, naveo je kako izmjene u filmu uključuju "potamnjivanje boje krvi i smanjivanje visine prskanja krvi". Tarantino je, prema Zhangovom mišljenju, ove izmjene shvatio "više kao progres nego kao kompromis".

Za cenzuru su odgovorni Sony Pictures i Kineska državna administracija za radio, film i televiziju (SARFT), koji nisu željeli komentarisati otkazivanje filma.

"Django Unchained" trebao je biti prvi Tarantinov film prikazan u Kini, gdje vlasti ograničavaju broj stranih filmova u kinima. Kineski regulatori obično zahtijevaju uklanjanje eksplicitnih scena seksa, nasilja i drugih tema za koje smatraju da su neprikladne za kinesku publiku, drugo najveće filmsko tržište na svijetu.