Film/TV
0

Premijera "Čuvara noći" u Mostaru

FENA
Projekcija dugometražnog igranog filma "Čuvari noći" bh. redatelja Namika Kabila upriličena je sinoć u Omladinskom kulturnom centru "Abrašević" u Mostaru.

Film "Čuvari noći" svoju svjetsku premijeru imao je prošle godine na Venecija film festivalu gdje je bio uvršten u program Međunarodnog tjedna kritike. Ove godine, osim u BiH, film će biti prikazan u Njemačkoj, Italiji i Americi.

Film je nastao za samo 18 dana, a sniman je u Sarajevu. To je psihološka drama koja prati život dva noćna čuvara u salonu namještaja i sanitarija, njihova razmišljanja, tegobe i radosti. Kao i većina bh. filmova koji su nastajali u poslijeratnoj državi, tako i ovaj govori o negativnim posljedicama rata i teškoj gospodarskoj situaciji.

Nakon projekcije filma redatelji i scenarista Namik Kabil je kazao kako je izuzetno zadovoljan premijerom filma koja je upriličena u nekoloko bh. gradova.

U filmu igraju Namik Kabil, Alban Ukaj, Belma Lizde-Kurt, Haris Alić i Mediha Musliović. Film je prvog dana prikazivanja igrao u dva termina od 18 i 20.30 sati, a cijena ulaznice je 3 konvertibilne marke. Publika će film moći pogledati još danas i sutra u spomenutim terminima.