Film/TV
60

Predstavljen TV serijal za mlade "Jump Out"

FENA
U okviru projekta "Dijalog za budućnost" pokrenut je TV serijal za mlade "Jump Out”, a osnovni cilj jeste poticanje dijaloga i promoviranje pozitivne vrijednosti među mladima u BiH.

Radi se o serijalu koji će biti emitiran nedjeljom u 22:30 sati na BHT1, a u 20 epizoda prikazat će mnoge interesantne teme iz BiH te ugostiti bh. ličnosti iz javnog života.

Na prezentaciji tog serijala, danas u dvorištu zgrade Ujedinjenih nacija (UN) u Sarajevu, koordinator zajedničkog projekta UN-a Namik Hadžalić istaknuo je značaj dijaloga kao forme koja zahtijeva aktivno slušanje drugog i drugačijeg i volju za realnim promjenama.

"Neophodno je naći adekvatne kanale komunikacije i na pravi način artikulisati razmišljanja i zahtjeve. Ova TV emisija je upravo takva vrsta komunikacije gdje će prvenstveno mladi dobiti prostor za promoviranje dijaloga i aktivizma", kazao je.

Urednica emisije Elvira Jahić precizira da serijal donosi priče koje govore o hrabrim mladim ljudima, koji se ne boje iskoračiti, pružiti ruku, njihovi susreti su dirljivi, a prijateljstva koja stvaraju trajna.

Mlada voditeljica emisije Ivona Narančić sretna je zbog prilike koja joj je pružena da bude dio tog projekta posebno stoga što, kako je kazala, mladi u BiH, nažalost, nemaju dovoljno mogućnosti da iskažu probleme i stavove, te ih se nerijetko želi prikazati kao pasivni i nezainteresirani dio društva što oni sigurno nisu.

"Jump Out definitivno iskače iz šablona standardnih emisija za mlade, s obzirom na to da ova emisija upravo pruža mladima mogućnost da govore", rekla je.

Prva epizoda iz serijala "Jump Out" je na programu 28. juna, u 22.30 sati, a repriza u srijedu u 13:30 sati. Između ostalog govorit će o problemu nasilja na stadionima, načinu prevazilaženja tog problema i otvaranju dijaloga između navijačkih skupina, ali i predstavnika policije. Viđenje tog problema dat će vođe navijačkih skupina, a čut će se i komentar nekadašnjeg bh. reprezentativca Elvira Bolića.

Projekt "Dijalog za budućnost: promocija suživota i različitosti u BiH" zajednički provode UNESCO, UNICEF i UNDP, a razvio ga je tim UN-a u BiH pod vodstvom rezidentnog koordinatora UN-a i u suradnji s Predsjedništvom BiH.