Stvari događaji
51

Predstavljamo program Suočavanje s prošlošću 28. Sarajevo Film Festivala

I. S.
Program Suočavanje s prošlošću 28. Sarajevo Film Festivala predstavit će autore koji su se proslavili filmovima o stvarnim događajima, te nove autore koji preispituju položaj pojedinaca čije su živote obilježile trauma iz nedavne prošlosti.

"Program će otvoriti kultni film 'Valcer sa Bašriom' Arija Folmana, zasnovan na ličnom iskustvu autora u vrijeme dok je 1982. služio izralesku vojsku. Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo s publikom podijeliti Arijev posljednji film 'Gdje je Ana Frank?'. Ugostit ćemo i Michaela Winterbottoma, filmskog velikana snažno povezanog sa Sarajevom, koji će predstaviti svoj posljednji film 'Jedanaest majskih dana', koji je režirao s Mohammadom Sawafom. Također, važno je napomenuti da će Ari Folman i Michael Winterbottom imati razgovore s publikom u sklopu Masterclass programa 28. Sarajevo Film Festivala. Predstavit ćemo i djelo nizozemske redateljice Mijke de Jong 'Kraj puta'. Uz to, publika će se moći prisjetiti sudbina stanovnika Vukovara 1991. i 2008. godine u filmu Eduarda Galića 'Šesti autobus'.

Američki reditelj Joseph Pierson u filmu 'Kako se sada zove ova zemlja?' predstavlja inspirativnu priču bosanskohercegovačke novinarke Aide Čerkez iz perioda opsade Sarajeva. Drugi dio programa predvodi nova generacija filmskih autora, poput Nataše Urban, koja u svome nagrađivanom filmu 'Pomračenje' astrološki događaj iz 1999. godine koristi kao lajtmotiv za kolektivnu traumu srbijanskog društva nakon nedavnih ratova u bivšoj Jugoslaviji. U programu ćemo također predstaviti i film B4 bosanskohercegovačkog autora Alena Šimića o njegovom povratku kući, na mjesto gdje su njegovi roditelji ubijeni. Film 'Reznica' srbijanskog reditelja Davora Marinkovića pruža uvid u živote ljudi koji su raseljeni u ratu i od tada žive u izbjegličkim kampovima", rekla je Maša Marković, menadžerica programa Suočavanje s prošlošću.

Program Suočavanje s prošlošću ugostit će i 30 mladih iz regije Zapadnog Balkana u okviru sekcije "Iz perspektive mladih", koja obuhvata seriju panel-diskusija, zatvorenih razgovora i debata o mirovnom aktivizmu i praksama pomirenja, a organizovana je u saradnji sa Regionalnim uredom za saradnju mladih, građanskim forumom za mirovnu službu – ForumZFD i PRO-budućnost projektom Američke agencije za međunarodni razvoj.

Program Suočavanje s prošlošću realizuje se uz podršku Fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung (FES).

SFF