|

Pravo Ljudski Film Festival predstavio vizualni identitet za 13. izdanje

Pravo Ljudski Film Festival predstavio vizualni identitet za 13. izdanje
17
Klix.ba
1.11.2018. u 14:03
2
komentara
17

dijeljenja
Pravo Ljudski Film Festival predstavio vizualni identitet za 13. izdanje
Pravo Ljudski Film Festival predstavio je vizualni identitet za 13. izdanje koje slavi slobodu, moć i naslijeđe političke imaginacije 1968. godine.
Objedinjavanjem studentskih parola iz različitih dijelova svijeta, 13. Pravo Ljudski Film Festival slavi slobodu političke imaginacije. Jedinstvo raznorodnih jezika je jedinstvo nezadovoljnih - borba za jednakost u pravima i socijalna pravda objedinjuju potlačene.

Autor vizualnog koncepta je Amir Berbić, a koncizno koristi parole iz 1968. kako bi sažeo osnovne ideje i teze globalnog političkog pokreta nikada ponovljenog u sličnom obliku i obimu. Podsjećanje na studentske proteste ne podrazumijeva bespovratno zalaženje u labirint historijskih konotacija, već promišljanje o njihovom naslijeđu danas.

U vrijeme sužavanja polja političkih, kolektivnih i ličnih sloboda i jačanja konzervativnih i isključivih ideoloških sila, podsjećamo ne na historijsku činjenicu, nego na naslijeđe svake, prevashodno studentske i omladinske borbe za političku slobodu i socijalnu pravdu koja ne donosi nužno konkretne društvene promjene, ali je uvijek imaginativni čin.

"Gledajući na studentske proteste 1968. iz današnje perspektive, moć političke imaginacije ne leži u potpuno ostvarenom cilju, nego u nadahnuću za nadolazeće naraštaje koji će u oslikanim vrijednostima prepoznati kako vlastitu čežnju za slobodom, tako i inspiraciju za djelovanjem. Stoga nismo (samo) prenositelji historiografskih činjenica. Bacamo svjetlo na arhiv, koji kroz program, u svom filmskom, obrazovnom i aktivističkom vidu, otvara dijalog prošlosti i sadašnjosti, upoznaje i propituje političke umjetničke forme danas i ponavlja, 50 godina nakon: 'Sva moć mašti!'", izjavila je Kumjana Novakova, selektorica 13. Pravo Ljudski Film Festivala.

Pravo Ljudski Film Festival bit će održan od 28. novembra do 3. decembra. Više o programu i programskim sadržajima saznajte na oficijelnoj stranici festivala.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...