Emotivne poruke
93

Poznati se opraštaju od Mirsada Tuke: Igrao je i živio s teatrom do posljednjeg daha

L. R.
Mirsad Tuka
Mirsad Tuka
Vijest o smrti bh. glumca Mirsada Tuke rastužila je region, a brojne ličnosti, kolege i prijatelji emotivnim porukama opraštaju se od njega.
Jedan od prvih glumaca koji se oglasio na društvenim mrežama je i Moamer Kasumović, koji je putem svog Instagram profila objavio fotografiju preminulog glumca.

"Ode i ti Šarmantane, al’ prerano! Malo je riječi… Velika praznina ostade iza tebe. Hvala ti na svemu čovječe", napisao je Kasumović.

Screenshot: Facebook
Screenshot: Facebook

Za redakciju portala Klix.ba oglasila se i glumica i Mirsadova dugogodišnja prijateljica Selma Alispahić.

"Mirsad Tuka je dostojanstveno živio, dostojanstveno je i otišao boreći se do posljednjeg daha za ljepotu života. Bio je čudesan glumac i predivan partner na sceni, svaka uloga je za njega bila svečanost kao i za nas koji smo imali časti igrati s njim. Mirsad je moj drug iz djetinjstva, zajedno smo rasli u teatru i zajedno smo rasli kroz život, uvijek podrška i s puno ljubavi. Očajna sam zbog odlaska dragog čovjeka i kolege, ali ponosna na činjenicu da mi je obogatio život. Mirno plovi, dragi druže, nekim drugim morima", poručila je Alispahić.

Poznati bh. reditelj Jasmin Duraković koji je često angažovao Tuku za svoje filmove, uputio je mu posljednji oproštaj.

"Srce teško prima ovu vijest. Nema nam više Mirsada Tuke. Bio je glumac kakvih je malo. I drug. Teško je sada bilo šta i reći. Jedan od onih sa kojima sam radio i drugovao. Snimali smo filmove 'Nafaka', 'Body Complete', 'Ja sam iz Krajine, zemlje kestena', seriju 'Orient Express', naš posljednji zajednički film 'Praznik praznine' nije uspio ni vidjeti. Ima toliko toga za reći, ali teško je to sada. Praznina do kraja. Mirsade, neka ti je lahka naša bosanska zemlja. Bosni i Hercegovine zauvijek ostat će tvoje ime i tvoje uloge", poručio je reditelj Duraković.

Pored Durakovića, na svom Twitter profilu oglasio se i reditelj i direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić.

"Danas je mnogo tužan dan. Teatar je izgubio pouzdanog i dobrog glumca. Još prije samo par dana je igrao predstavu. Igrao je i živio sa teatrom do posljednjeg daha. Neka te anđeli prate dragi moj Mirso", napisao je Mustafić.

I ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda uputio je izraze saučešća povodom smrti bh. glumca Mirsada Tuke.

“Na današnji dan žalosti kada odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici, zatekla me je i tužna vijest o smrti velikana bosanskohercegovačke glumačke scene Mirsada Tuke. Upućujem najiskrenije saučešće porodici i prijateljima", rekao je ministar Magoda.

Pored njih, oprostili su se i glumci Almir Kurt, Tarik Filipović, Izudin Bajrović, Kerim Čutuna te brojni drugi, koje je Mirsad Tuka fascinirao svojom glumom.

Podsjećamo, Mirsad Tuka je preminuo danas u 59. godini nakon duge i teške bolesti, a komemoracija i posljednji ispraćaj bit će upriličeni u Sarajevu u četvrtak, 13. jula.