Teoretičar zavjera
19

Poznati desničarski voditelj Tucker Carlson dobio otkaz na američkom Fox Newsu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Fox News i Tucker Carlson, desničarski ekstremist koji je svoje mjesto u udarnom terminu na televizijskoj mreži iskoristio za čvrstu kontrolu nad Republikanskom strankom, prekinuli su veze, saopćila je mreža u objavi koja je potresla medije i politički svijet u SAD-u.

"Zahvaljujemo mu na njegovoj službi mreži kao voditelju, a prije toga kao saradniku", rekao je Fox News u kratkom saopćenju koje nije ponudilo objašnjenje za njegovo izbacivanje, dodajući samo da je njegova posljednja emisija bila u petak, 21. aprila.

Carlson, voditelj s najviše gledanosti na Fox Newsu, nije odgovorio na više zahtjeva za komentar. Odluku o razlazu s Carlsonom donijeli su u petak navečer izvršni direktor Fox Corporation Lachlan Murdoch i izvršna direktorica Fox Newsa Suzanne Scott, rekla je osoba upoznata s tim.

Carlson je obaviješten o odluci u ponedjeljak ujutro, rekla je druga osoba upoznata s tim.

Objava je stigla sedam dana nakon što se Fox News nagodio u tužbi za klevetu s Dominion Voting Systems za 787,5 miliona dolara zbog širenja izbornih laži putem mreže. Tužba je razotkrila Carlsonovo omalovažavanje kolega. Tužba koju je u martu podnijela njegova sada otpuštena saradnica, Abby Grossberg, također je uključivala niz optužbi za seksizam u njegovoj emisiji.

Dok je bio voditelj u udarnom terminu na Fox Newsu, Carlson je postao jedna od najutjecajnijih osoba unutar GOP-a. Republikanski zastupnici puzili su pred njegovim nogama, a bivši predsjednik Donald Trump odobrio mu je prvi intervju ranije ovog mjeseca nakon što je optužen u New Yorku.

Carlson je saznao za svoj otkaz 10 minuta prije nego što je objavljen, prema Wall Street Journalu. Odluku o smjeni Carlsona donio je Rupert Murdoch, 92-godišnji vlasnik Foxa, uz mišljenje viših dužnosnika Foxa, prenio je Los Angeles Times.