Dostupan do 23. maja
87

Povodom donošenja rezolucije o Srebrenici: Film "Quo vadis, Aida?" možete besplatno pogledati

L. R.
Scena iz filma "Quo Vadis, Aida?"
Scena iz filma "Quo Vadis, Aida?"
Povodom nadolazeće Generalne skupštine Ujedinjenih naroda koja se tiče usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici, producentska kuća Deblokada omogućila je svim zainteresiranima da pogledaju film "Quo vadis, Aida?".
Naime, na LinkedIn profilu Stalne misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima objavljeno je da svi zainteresirani mogu pogledati filmsko ostvarenje rediteljice Jasmile Žbanić.

"Kako se približavamo nadolazećoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, iskreno apeliramo na vašu podršku i glasove za rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Vjerujemo da zajedničkim okupljanjem kako bismo podržali ovu rezoluciju, možemo učiniti značajan korak prema priznavanju prošlosti, odavanju počasti i sjećanju na izgubljene te osiguravanju da se takvi zločini više nikada ne ponove", napisali su.

Screenshot/LinkedIn
Screenshot/LinkedIn

"Podrška je ključna u našoj zajedničkoj potrazi za pravdom i odgovornošću. Borite se za pravdu, čuvajte mir. Molimo vas da podržite rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici. Molimo vas da odvojite vrijeme da pogledate 'Quo Vadis, Aida?' i razmislite o njegovoj poruci dok tražimo neprocjenjivu podršku na Generalnoj skupštini UN-a. Film služi kao dirljiv podsjetnik na hitnu potrebu za pravdom i priznanjem za žrtve i preživjele", navode.

Film je dostupan do 23. maja ove godine, kada će se ujedno i održati Generalna skupština UN-a. Svi zainteresirani, film mogu pogledati na linku, gdje se potrebno prijaviti s lozinkom: QVA2020

Radnja filma smještena je usred stvarnih događaja, a radnja se odvija u Srebrenici 1995. godine gdje prevoditeljica UN-a Aida, koju igra Jasna Đuričić, pokušava da spasi svoju porodicu nakon preuzimanja grada od strane vojske bosanskih Srba.

Osim Jasne Đuričić, značajne uloge u filmu ostvarili su i Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković i Raymond Thiry, Johan Heldenbergh.

Podsjećamo, rediteljica Jasmila Žbanić nedavno se oglasila povodom donošenja rezolucije o genocidu u Srebrenicu, gdje je pozvala ambasadore da pogledaju film i glasaju za rezoluciju u Srebrenici jer je ona potrebna danas, ne samo regiji Balkana, nego ljudskom rodu koji stoji na ivici globalnog rata.