Film/TV
0

"Potraga za Nemom" plagijat!?

Klix.ba
Francuski pisac za djecu odlučio je pokrenuti tužbu protiv Disneyja jer je po njemu svjetski filmski hit "Potraga za Nemom" najvjerovatnije zasnovan na jednom od njegovih djela.

Pisac Franck Le Calvez tvrdi da mnogi likovi u ovom animiranom filmu neodoljivo podsjećaju na one u knjizi "Pierrot the Clown Fish" koju je on objavio prošle godine.

On sada zahtjeva da se zabrani bilo koji proizvod koji imitira ili podsjeća na njegovog Pierrota.

Disney, naprotiv, uporno tvrdi da je 'Nemo' njihova originalna kreacija, te da ne krši ničija autorska prava.

Le Calvez govori da je on zaštitio sva autorska prava na "Pierrot the Clown Fish" u Francuskom zavodu za zaštitu autorskih prava i to 1995. godine.

On kaže da je u to vrijeme pokušao predložiti Francuskim animatorskim kućama svoju priču, ali je odbijen.

Njegov advokat Pascal Kamina tvrdi da su pored lika Nemoa našli još par sličnih likova u Franckovom djelu. "Zbog ovoga su nam neophodni odgovori iz Disneya i ako ih ne dobijemo u dogledno vrijeme moj klijent će nastaviti sa tužbom u Francuskoj," dodao je Kamina.

Le Calvez tuži i Disney, koji distribuira film "Finding Nemo" i animacijsku kuću Pixar koja je producirala ovaj animirani film.

Također advokat Kamina je dodao da je u knjižarama prodaja djela njegovog klijenta znatno opala upravo zbog pojavljivanja proizvoda koji imaju veze sa Nemom.