Film/TV
0

"Posljednji samuraj" stiže u sarajevska kina

Klix.ba
U sarajevska kina Apolo i Meeting point stiže još jedno veliko filmsko ostvarenje - historijski spektakl "Posljednji samuraj" s Tom Cruiseom.

Najnovije rediteljsko ostvarenje Edvarda Zvika, tvorca žanrovski sličnih mega hitova "Slava" i "Legenda o jeseni", vizuelno je zapanjujući film koji Tom Kruza, jednog od najvećih glumaca Holivuda predstavlja grižnjom savjesti opterećenog veterana ratnika koji počinje spoznavati novi način života kroz samurajski bushido kod časti. Pored junaka mega hitova "Top Gun" i "Nemoguća misija", koji je po mišljenju kritičara sa ovim filmom postigao vrhunac svoje glumačke karijere u "Posljednjem samuraju" pojavljuju se sjajni japanski veteran Ken Watanabe, koji je zaradio jednu od četiri nominacije filma za Oskara u kategoriji najbolje sporedne muške uloge, te vrlo dobri Bili Konoli i Toni Goldvin.

Epska priča iz 19. vijeka koja svoju snagu crpi zaranjajući u mnogo modernih terora, sjajno je prošla i kod kritike i publike, pa je pored niza nagrada i ukupnu svotu zarade na američkim kino blagajnama prebacila preko 100 miliona dolara.

U filmu, radnjom smještenom u Carski Japan pred kraj 19-tog stoljeća, Tom Kruz igra veterana Građanskog rata Nejtana Algrena koji obučava japansku vojsku kako bi ugušila pobunu preostalih samuraja. Algren biva zarobljen i ubrzo postaje dio sela gdje biva zatočen kao taoc. Usput, na vidjelo izlazi njegov pravi ratnički duh dok trenira da postane samuraj sa ljudima koje je jednom nazivao neprijateljima. Ubrzo, japanske snage počinju ofanzivu protiv samuraja, a Algren je ovaj put na strani ljudi koji su mu pomogli da pronađe svoju pravu prirodu...

Issa Film i Art Company su pripremili i malo iznenađenje za svečanu BiH premijeru filma "Posljednji samuraj". Nakon premijerne projekcije koja će se održati u kinu Apolo 5. februara sa početkom u 20:15 sati zvanice će preći u popularni sarajevski klub Labirint gdje će se održati prigodni sushi party, na temu filma sa degustacijom svjetski popularnog japanskog jela. Dio zabave donosi i kompanija NTCHS koja će kroz fotografiranje i instant štampanje fotografija na uređajima HP obradovati goste na premijeri i partyju. NTCHS takođe će svim kupcima HP proizvoda pokloniti kupone za film "Posljednji samuraj" u BiH kinima.

Nakon premijere film će se prikazivati na redovnom repertoaru kina Apolo svaki dan od 20:15, dok će u terminu od 18:00 sati i dalje ostati kriminalistička drama "Mistična rijeka" Zahvaljujući saradnji Art Company i Obala Art Centra "Posljednji samuraj" će se prikazivati i na repertoaru kina Meeting Point od 5. februara u terminu od 21:00 sat.