Snimanje u Kiseljaku
62

Posjetili smo set novog filma Adisa Bakrača: Gdje prestaju granice, a počinje čovjek?

T. T.
Daleko od očiju novinara i javnosti, u živopisnim predjelima i zelenilu općine Kiseljak, pala je posljednja klapa igranog filma Adisa Bakrača "Švedsko srce moje majke". Ekipa portala Klix.ba posjetila je set i razgovarala s ekipom koja je radila na ovom filmu.

Pet godina nakon predstavljanja filma "Ostavljeni" Bakrač se posvetio pokretanju novog projekta pa je 2015. godine s autorom romana "Švedsko srce moje majke" Zilhadom Ključaninom dogovorio snimanje istoimenog filma.

Fondacija za kinematografiju im je iste godine dodijelila novac za snimanje, no projekat je pauziran do 2020. godine zbog iznenadne smrti pisca i scenariste Ključanina, ali i zbog pandemije koronavirusa.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Autor romana je svoju životnu priču ispisao umjetničkim bravurama, a potom preveo na filmski jezik i slike. Prvu skicu scenarija je napisao Ključanin, a nakon njegove smrti ju je preuzeo Bakrač.

Radnja filma govori o dvije starije žene, Šveđanki i izbjeglici iz Bosne i Hercegovine, te njihovom prijateljstvu koje postaje sve čvršće unatoč jezičkim barijerama.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Zgrada starog župnog ureda u Kiseljaku poslužila je kao baza filmske ekipe sa svim pratećim potrebama, od skladišta za kostime i šminku do rasvjete, tona i kamera, te kao studio kojim su preslikali stanovanje i život u Švedskoj.

"Ustupljena nam je na korištenje i zgrada CEPSA. U tom objektu smo napravili aerodrom i Crveni križ u Švedskoj, a u jednoj poliklinici smo snimali scene iz bolnice. Eksterijerne slike Gradskog parka u Kiseljaku izgledaju odlično, kad budete gledali film, nećete prepoznati gdje se to nalazi", izjavio je Almir Šahinović iz produkcijske kuće Heft.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Glumačku postavu sačinjenu od poznatih i perspektivnih imena bh. glumišta predvodi Faketa Salihbegović-Avdagić koja utjelovljuje glavnu junakinju.

"Iz romana sam crpila sve ono što bi bilo zanimljivo za film i za lik. Kroz ovaj lik se zrcale svi ostali likovi i sve o čemu pričamo. Adis Bakrač je ugradio i motiv žene koja na svojim plećima nosi dosta toga. Dala sam sve što mogu da prenesemo ovu našu priču na pravi način", objašnjava glavna glumica.

Faketa Salihbegović-Avdagić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Faketa Salihbegović-Avdagić (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Uz Salihbegović-Avdagić se u filmu pojavljuju i Nermin Omić, Armin Omerović, Irina Dobnik, Aida Bukva, Miro Barnjak, Midhat Kuštunić i Nerman Mahmutović.

"Radili smo i po 12-13 sati dnevno da bismo iskoristili radni dan i da stignemo plan snimanja koji smo kompresovali zbog svega", naglašava producent filma.

Almir Šahinović (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Almir Šahinović (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Producent filma, glumačka i filmska ekipa imaju samo riječi hvale za Kiseljačane koji su bili odlični domaćini, a prirodne ljepote općine će biti prikazane u filmu koji do kraja mjeseca ide u postprodukciju: montaža slike, obrada zvuka i muzike, izrada špica.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Dodaje kako film ima dobar festivalski potencijal, prvenstveno zbog teme koju obrađuje i zasigurno će imati bogat festivalski život: "Mislim da će publika biti duboko taknuta ovom pričom. Ipak, mi pravimo film za publiku".