Nakon priznanja u Kreševu
696

Posebna nagrada žirija splitskog Mosor Film Festivala pripala filmu "Velika planina Denali"

E. Sk.
Film "Velika planina Denali", koji govori o podvigu bh. alpinista Tomislava Cvitanušića i Armina Gazića kada su se popeli na najviši vrh Sjeverne Amerike nastavlja nizati uspjehe i osvajati nagrade.

Nakon 2. mjesta na Festivalu outdoor filma u Kreševu ovaj film je dobio posebnu nagradu žirija na 6. Mosor Film Festivalu u Splitu.

Žiri ovogodišnjeg Mosor Film Festivala u sastavu Jurica Pavičić, Ivan Stanić i Jasen Boko, odgledao je svih 12 filmova u službenoj konkurenciji festivala i odlučio, uz Grand Prix Festivala, dodijeliti i dvije posebne nagrade žirija, od kojih je jedna pripala upravo bh. filmu Merime Aličević.

"'Velika planina Denali' Merime Aličević izuzetno je profesionalna filmska produkcija koja govori o usponu bosanskohercegovačkih penjača na najviši vrh Sjeverne Amerike Denali, nekad poznat pod imenom Mount McKinley. Dramatični kadrovi snimljeni u izuzetno teškim uvjetima pod vrhom Denali, kombinovani s izjavama učesnika uspona i vještom režijom čine ovaj film vrhunski profesionalnim, kvalitetnim i filmski uzbudljivim radom", poručio je žiri splitskog festivala.

Na ovu nagradu ponosan je i Tomislav Cvitanušić koji je film posvetio alpinisti i prijatelju Arminu Gaziću koji se u julu ove godine utopio u rijeci Neretvi.

"Film 'Denali velika planina' je, između ostalog, i priča o tome da nismo odustali, tako da je i film ipak nastavio svoj put po regionalnim festivalima kao svojevrsno sjećanje na Armina i na njegovu ljubav prema planinanama, radost življenja i zarazni smijeh koji je dijelio sa svima nama", poručio je Cvitanušić.