TV reklama
0

Poruka Johna Lennona 28 godina nakon smrti

Sarajevo-x.com
Možete li zamisliti da se neko ko je otišao s ovog svijeta prije 28 godina pojavi na televiziji promovišući humanost? Razvojem digitalne tehnologije i to je moguće, a dokaz za to je John Lennon čiji lik i glas se u četvrtak pojavio u novoj TV reklami.

Britanski muzičar, jedan od osnivača svjetski poznatog benda Beatles, apeluje tako na sve američke građane da podrže kampanju "Po jedan laptop za svako dijete". Kampanja se provodi s ciljem pomoći djeci u najsiromašnijim svjetskim zemljama poklanjanjem solarnih laptopa, piše Reuters.

"Zamislite da svako dijete, bez obzira gdje se na svijetu nalazi, ima pristup univerzumu znanja. Imali bi priliku da uče, sanjaju, da postignu sve što požele", kaže u reklamnoj poruci glas i lik Johna Lennona.

"Ja sam to pokušao napraviti kroz muziku, ali vi to sad možete učiniti na drugi način. Možete podariti djetetu laptop i, više nego što možete zamisliti, možete promijeniti svijet", stoji u reklamnoj poruci slavnog muzičara koju su kreirali informatičari i to uz jednu od najpoznatijih pjesama Beatlesa - "Imagine" iz 1971. godine.

Lennona je u noći 8. decembra 1980. ubio poremećeni obožavatelj, navodno nezadovoljan autogramom koji mu je muzičar dao. Ubijen je iz neposredne blizine kada se sa suprugom Yoko Ono vraćao u svoj stan na Manhattanu.

Ono je odobrila televizijsku reklamu fondacije "Po jedan laptop za svako dijete" koja je potom u četvrtak prvi put prikazana. Pogledajte i vi Lennonovo "obraćanje" američkoj naciji.