Nakon premijere
3

Polanski pobjegao ženama koje su ga nazivale silovateljem maloljetnica

SRNA
Jedan od najpoznatijih svjetskih filmskih režisera Roman Polanski morao je da pobjegne nakon pariske premijere svog filma "Optužujem", jer su ga demonstranti čekali pred salom zbog novih optužbi za silovanja, mahom maloljetnica.

Polanski već decenijama ne ide u SAD koje traže njegovo izručenje zbog navodnog silovanja 13-godišnjakinje.

On je tada priznao da je bio sa tom djevojčicom i da joj je prethodno dao tabletu, ali tvrdi da je sve bilo na dobrovoljnoj bazi. Noć pred presudu Polanski je iz SAD pobjegao u Evropu.

Roman Polanski doživio je veliku traumu kada mu je sedamdesetih godina prošlog vijeka ubijena trudna supruga Sharon Tate u napadu članova sekte koje je predvodio Charles Manson.

Oskarovac Polanski snima filmove i osvaja nagrade, ali sve više žena tvrdi da ih je omamljivao i silovao.

Nedavno ga je glumica i fotograf Valentina Monie u novinama "Parižanin" optužila da ju je silovao kada je imala 18 godina, javljaju agencije.

To je druga optužba za silovanje protiv Polanskog u jednoj sedmici. Prije nekoliko dana glumica Adela Henel navela je da ju je Polanski zlostavljao kad je imala 12 godina.

Osim njih, u posljednjih desetak godina sa istim optužbama istupile su mnoge žene. Švicarska policija uhapsila je Polanskog 2009. godine, ali je odlučeno da nema osnove za izručenje SAD.

Dok je bio i zatvoru mnoge holivudske zvijezde podržale su ga i tražile puštanje na slobodu - među njima su bili Woody Allen i Harvey Weinstein, koji je kasnije i sam optužen za brojna zlostavljanja.

U odbranu Polanskog stao je i Quentin Tarantino, još jedna holivudska ikona, koji je rekao da "nije isto silovanje i seks sa maloljetnicom".

Polanski je prošle godine izbačen iz Američke filmske akademije, ali nije prestao da snima filmove, a u tome ga podržava francuska filmska industrija.