Filmovi koji su prerasli u kult
4

VIDEO / Pola vijeka Agenta 007

SRNA
Nizom proslava danas će biti obilježeno 50 godina od prikazivanja prvog filma o Agentu 007, popularnom Jamesu Bondu.

Britanski agent prvi put se pojavio na srebrenom ekranu 1962. godine u klasiku "Doktor No" kada se predstavio kao "Bond... James Bond" iznad stola za kojim se igrala bakara.

Bonda su do sada igrala šesterica glumaca u 22 filma, ali je uvijek ostajala opsesija brzim automobilima, lijepim ženama, visokotehnološkim spravicama i votkom-martini - protresenom, ne promiješanom.

Britanska turistička agencija pokrenula je svjetsku kampanju, koja obuhvata 21 zemlju, pod sloganom "Bond je Velika Britanija".

Bit će predstavljen i novi dokumentarni film "Sve ili ništa - Neispričana priča o 007" usmjeren na producente Alberta Broccolija i Harryja Saltzmana, te autora Iana Fleminga.

Najnoviji, 23. film o Bondu pod naslovom "Skyfall" u kojem treći put čuvenog detektiva igra glumac Daniel Craig, imat će svjetsku premijeru 23. oktobra.

Glavna muzička tema iz filma "Skyfall" koju pjeva britanska diva Adele, bit će objavljena večeras u 00.07 sati po britanskom vremenu, mada se već mogla čuti na internetu.

Analitičari navode da je mali broj ljudi mogao vjerovati da će Bond postati globalna institucija nakon pojave "Dr. No" adaptacije romana Iana Fleminga 5. oktobra 1962. godine.

Reagovanja kritičara na prvi film o Bondu bila su različita. Kritičari su isto tako primijetili da se Craigovo tumačenje uloge Bonda, koji je muževan i promjenljivog raspoloženja, bitno razlikuju od hladnokrvnog Rogera Moorea i staromodnog mačizma Seana Conneryja, u čemu se ogledaju i promjene u društvenom ponašanju.

"Novi 007 sada je muški heroj, koji je emotivno ranjiv i na mnogo načina psihički slomljen. Ironije radi, to je mnogo bliže Bondu iz prvih romana", rekao je profesor Univerziteta u Amsterdamu i urednik knjige "Fenomen James Bond - kritički čitač".

Prema njegovim riječima, osim razvoja Bondove ličnosti filmovi su usvajali i geopolitičke promjene od zločinaca u vrijeme Hladnog rata, postkomunizma, vremena nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine...

Prema mišljenju analitičara, sposobnost da oslika promjene u političkom svijetu bila je ključna u opstanku Bondovog brenda.