Kratki video
119

Pogledajte proces nastanka Filmskog muzeja "Valter brani Sarajevo"

Klix.ba
Filmski centar Sarajevo objavio je kratki video u kojem pokazuje proces nastanka prvog Filmskog muzeja "Valter brani Sarajevo" koji će svoja vrata otvoriti 6. aprila, na Dan grada Sarajeva.

Posebna atrakcija u muzeju bit će likovi reditelja Hajrudina Šibe Krvavca i glavnih likova iz filma, realistično urađenih u prirodnoj veličini i u kostimima iz vremena snimanja filma. Ovaj zahtjevni dio posla kreativno vode akademski kipari Lejla Ćehajić i Samir Sučeska.

Video u formi teasera snimljen je u ateljeu Lejle Ćehajić i predstavlja kratku najavu onoga što će, između ostalog, posjetioci moći pogledati u muzeju kada bude otvoren.

Muzej "Valter brani Sarajevo" nastaje u kreativnoj produkciji JP Filmski centar Sarajevo i zamišljen je kao atraktivan filmsko- scenografski muzej s eksponatima iz vremena snimanja filma, ali i svim drugim elementima (historiografsko-muzejska dokumentacija, audio i video multimedija, shop sa suvenirima) s pratećim mapiranjem lokacija na kojima se snimao ovaj film, ali vezanim i za samu historijsku ličnost Valtera.

Projekt vodi Jasmin Duraković, idejni pokretač ovog muzeja, a za potrebe realizacije ovoga muzeja okupljena JE ekipa vrhunskih stručnjaka iz filmske, likovne i muzeološke djelatnosti. Glavni scenograf projekta je profesor sa Akademije scenskih umjetnosti Osman Arslanagić, dizajner je Sanja Kulenović, a kostimograf muzeja Belma Žiško. Dado Džihan zadužen za audio u muzeju, dok ekipa Filmskog centra Sarajevo kreira i specijalnu multimediju za muzej. U projekat su uključeni i mladi historičari umjetnosti, budući kustosi muzeja sa Filozofskog fakluteta u Sarajevu.

Osim toga, u okviru projekta je planirana tura "Valter brani Sarajevo".