Posljednja sezona
29

Pogledajte kako je Netflix prikazao posjetu princeze Diane našoj zemlji 1997. godine

D. J.
Screenshot: Netflix
Screenshot: Netflix
Objavljene su prve četiri epizode posljednje sezone serije "Kruna", a u njima je prikazana i posjeta princeze Diane Bosni i Hercegovini samo nekoliko sedmica prije njene tragične smrti 1997. godine.

Šesta sezona prati posljednje sedmice Dianina života nakon burnog razvoda od sadašnjeg kralja Charlesa III. te prikazuje princezu koju je utjelovila Elizabeth Debicki koja se teško nosi s navalom medija na njezin privatan život.

Tekst sadrži spoilere!

Put u Bosnu i Hercegovinu Diana prvi put u seriji spominje u razgovoru s Dodijem Fayedom dok se novopečeni ljubavni par sunča na njegovoj jahti.

"Osim što su mine ubile hiljade ljudi, često i djece, oni koji su ih preživjeli često su odbačeni iz zajednica zbog unakaženosti i ozlijeda", rekla je princeza Dodiju objašnjavajući mu situaciju u BiH.

U seriji je prikazana i posjeta našoj zemlji, koji je ujedno bio i posljednji Dianin put u sklopu humanitarnih aktivnosti prije njene pogiblje 31. augusta 1997. godine.

Međutim, kadrovi nisu snimani u BiH, nego u Barceloni.

U seriji je prikazano da se upravo tokom posjete BiH saznalo za njenu vezu s Dodijem i to tokom press konferencije na kojoj je govorila o potrebi za uklanjanjem mina.

Novinari su zatim počeli postavljati neugodna pitanja u vezi njenog ljubavnog života i ismijavati Dianu. Princeza je pokušala vratiti fokus na temu mina, no bezuspješno.

Kritičari razočarani novim epizodama

Nove epizode izazvale su podijeljena mišljenja. Dok fanovi smatraju da su prve četiri epizode dirljive, kritičari su se obrušili na "Krunu" i smatraju da je sezona očajna.

Guardianova kritičarka Lucy Mangan dala je šestoj sezoni jednu zvjezdicu uz komentar: "Toliko je loše da je to izvantjelesno iskustvo."

"Kruna je od početka hodala po rubu između prestižne drame sposobne evocirati svijet emocionalne borbe u jednoj sceni ili rečenici i gluposti od sapunice. Počela se kolebati u trećoj sezoni, potpuno je izgubila ravnotežu tokom sljedeće dvije i sada se strmoglavljuje u ponor unatoč jednolično briljantnim izvedbama cijele glumačke postave", ustvrdila je Mangan.

"Nakon njezine smrti duh Diane ukazuje se princu Charlesu, a potom i kraljici kao neka vrsta anđela osvjetljavajući im put i najbolji način da se brinu o raspoloženju ljudi, do čijih je srca uvijek imala izravnu telefonsku liniju. Dianin duh u potpunosti je u skladu s onim što je sada jednostavno glup, sporedan komad serije, sa scenarijem koji jedva teži zanatu, a kamoli umjetnosti", dodala je.

Caryn James je u svojoj recenziji za BBC seriji dala dvije zvjezdice ustvrdivši da najbolji trenuci u sezoni "potvrđuju ono što je uvijek bio najuspješniji element serije: zamišljene scene". Ali primjećuje da "postoji nespretnost kroz seriju, uključujući stalni oštar kontrast između Dianinih dana okupanih suncem i tamnog drveta i sjena unutar Buckinghamske palače".

Gledatelji pak pišu da je ih je najviše dirnula scena kojom nova sezona počinje, a u kojoj jedan Parižanin šeta psa pored mosta Pont de l'Alma kada ugleda automobil koji ulazi u tunel i potom se zabija u stup. Muškarac zove hitne službe, a oko automobila se skupljaju paparazzi s motociklima.

Riječ je naravno o trenutku smrti princeze Diane, a brojne fanove serije dirnulo je što je posljednja sezona počela upravo tom scenom.

Podsjećamo, progonjen paparazzima, Mercedes u kojemu se vozila Diana zabio se u stup tunela Alma u Parizu, pri čemu su poginuli 36-godišnja princeza i njezin partner, bogati egipatski nasljednik Dodi Al-Fayed. Dianina smrt potaknula je golem val javne žalosti, a kraljicu su kritizirali zbog višednevne šutnje nakon pogibije snahe koju je premijer Tony Blair nazvao "narodnom princezom".

Posljednjih šest epizoda bit će na Netflixu dostupnon od 14. decembra.