Sa više od 1.000 sjedišta
286

Pogledajte kako izgleda novo Cineplexx kino koje se u četvrtak otvara u Sarajevu

N. O.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Cineplexx, vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Evrope, u Sarajevu se otvara u četvrtak, 17. juna filmom "Fast 9". Novo multipleks kino donosi više od 1000 sjedišta u osam kino dvorana opremljenih najsavremenijom tehnologijom, a kako one izgledaju pogledajte u fotogaleriji.

Kino se nalazi na Marijin dvoru u centru Sarajeva pored Hotela Holiday i prostire se na 5000 kvadratnih metara. Vrijednost investicije (bez troškova zemljišta) u ovom projektu premašuje 10 miliona KM.

Cineplexx Sarajevo je opremljen najsavremenijom kino tehnologijom, koja uključuje Dolby Atmos sistem zvuka RealD Ultimate screen. Za razliku od standardnog kino platna Real D Ultimate Screen je platno koje ima specijalno premazanu površinu, što reflektira mnogo više svjetla prema publici te na taj način stvara mnogo realniji doživljaj događanja na filmu.

Svjetlost se reflektira čak dva puta, a kao rezultat toga se dobiva veća dubina, svjetlija slika, a boje su postojanije. Dolby Atmos pruža očaravajuće, multidimenzionalno iskustvo zvuka koje posjetiteljima omogućuje da utonu u film.

Cineplexx Sarajevo ponudit će više od 1000 sjedišta, među kojima su i posebna VIP kožna sjedišta, LoveBOX i ljubavna sjedišta.

Na press konferenciji održanoj uoči otvaranja Cineplexxa medijima su se obratili: Christof Papousek - finansijski direktor i managing partner Cineplexx Internationala, Enver Hadžiabdić - direktor sarajevskog Cineplexxa, Rasim Bajrović - vlasnik Europe grupacije te Mirsad Purivatra - direktor Sarajevo Film Festivala (SFF).

Christof Papousek, Enver Hadžiabdić, Rasim Bajrović i Mirsad Purivatra
Christof Papousek, Enver Hadžiabdić, Rasim Bajrović i Mirsad Purivatra

"Ponosni smo što 17. juna otvaramo najsavremenije kino u centru Sarajeva. Posjetitelji neće uživati samo u savršenstvu slike i zvuka u svakoj od 8 dvorana, već i u cjelokupnom konceptu zabave", kazao je Papousek.

U svom obraćanju finansijski direktor je otkrio da putovanje do otvaranja kina nije bilo jednostavno te kako su se suočili sa mnogim izazovima. Također, otkrio je kako su vrlo zahvalni na partnerstvu sa grupacijom Europe te na velikoj podršci Sarajevo Film Festivala.

Direktor sarajevskog Cineplexxa kazao je da su veoma sretni što su napokon u mogućnosti poželjeti dobrodošlicu publici u novom Cineplexxu Sarajevo.

"U vremenu pandemije susreli smo se sa mnogim izazovima, puno toga smo naučili, svladali smo mnoge prepreke, i sretni smo što možemo ponuditi Sarajevu moderno kino na savršenoj lokaciji, u centru Sarajeva", zaključio je Hadžiabdić.

Bajrović, vlasnik i direktor Europe grupacije je kazao: "Ponosni smo da je naša hotelska grupacija Europe sa partnerima iz Austrije i uz nesebičnu pomoć menadžmenta SFF-a uspješno realizirala ovaj projekat bez obzira na sve prepreke koje su nastale kao posljedica pandemije Covid-19".

Bajrović je dodao i da će Cineplexx Sarajevo zasigurno biti velika baza za daljnji napredak i razvoj kulture i filma u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

"Iako je pandemija zaustavila svijet na određeno vrijeme, pokretna traka filma se ne zaustavlja. Radujemo se publici, i sretni smo zbog nove festivalske lokacije. Siguran sam da će publika u novom objektu uživati u kvalitetnom sadržaju i u filmovima 27. Sarajevo Film Festivala", kazao je Mirsad Purivatra.

"Najsavremenija tehnologija dostupna na kino-prikazivačkom tržištu kojom je opremljen Cineplexx Sarajevo, ogroman je korak naprijed u razvoju filmskog tržišta Bosne i Hercegovine. Ulaganje u kulturu, a time i u kvalitetniju svakodnevnicu stanovnika Sarajeva i BiH, važan je znak napretka za filmsku industriju i generalno privredu i život u BiH", zaključio je direktor SFF-a.