Film/TV
4

Pogledajte internet premijeru filma "Balkansko proljeće" na našem portalu

Klix.ba
Brčanska omladina odlučila je podići svoj glas i kroz umjetnost iskazati svoje nezadovoljstvo trenutim stanjem u tom gradu, ali i cijeloj državi. Angažman 45 mladih osoba rezultirao je dugometražnim filmom "Balkansko proljeće" koji možete pogledati na našem portalu.

Film govori o socijalnom životu mladog talentovnaog hip hopera, koji svojim talentom pokušava da se probije u javnost. No, zbog prepreka kao što su štele, korupcija, prljava politika i kriminal u našoj državi i na Balkanu, on nailazi na probleme sa kojima se danas najčešće susrećemo.

"S obzirom na to da nismo raspolagali budžetskim sredstvima, da su u filmu glumili ljudi koji su prvi put stali pred kamere i s obzirom na to da nam je ovo prvi dugometražni film, ja lično smatram da smo na osnovu takvih uslova kakvi jesu napravlii remek djelo. Napokon smo pokazali da u Brčko Distriktu omladina ima želju za kulturu a ne samo za jeftinu politiku. Broj gledaoca na premijeri "Balkanskog proljeća" (održana u sali Doma kulture, op.a.) je jedan od pokazatelja da se jasnom vizijom i i pravilno odabranim stručnim štabom, sa sve tri nacionalne pripadnosti kako glumaca tako i publike, može napraviti puno toga kvalitenijeg za razliku od onoga na šta se u distriktu razbacuju famozne hiljade i milioni maraka", rekao je za Klix.ba Mirza Dervišević, jedan od režisera filma.

Muzika rađena za film je unikatna, a na projektu su sarađivali i s poznatim svjetskim kompozitorom klasične muzike Georgijem Cherkinom, koji im je dao autorska prava za jednu od traka za film. Također, premijerno su prikazana i dva sound tracka "Sabur" Tarika Hukičevića i "Dok masa spava" grupe Stay positive.

Muziku za film su radili još režiseri Damir Glibanović i Mirza Dervišević te Denis Dafinić, Abdulkerim Popaja i Elvedin Mujagić. Scneario je radio Boško Jovičić, a montažu Bojan Jošić.