Film/TV
0

Podsjećanja na 1968. godinu sa filmom ''Bobby''

Sarajevo-x.com
Film ''Bobby'', radnju postavlja u vrijeme nade, ali i tragedije za Ameriku u 1968. godinu, kada je izvršen atentat na Bobbya Kennedya u hotelu Ambassador u Los Angelesu.

U filmu se pojavljuje veliki broj poznatih glumaca, koji nam pokušavaju ispričati priču iz nekog drugog vremena u historiji SAD-a. Neki to rade vrlo uvjerljivo, a neki predstavljaju slabe tačke filma.

Režiran od strane Emilia Esteveza, povratnika u svijet filma nakon dužeg perioda odsustva, film oživljava tragediju koja se desila 5. juna 1968. godine, kada je Robert F. Kennedy, pobjednik na kongresu Demokratske stranke, ubijen nakon što je održao govor pred oduševljenim auditorijem i uputio se na konferenciju za štampu.

Za ljude širom SAD-a i ostatka svijeta, izvršeni atentat je bio veliki šok, nakon ranijih ubistava Johna F. Kennedya i Martina Luthera Kinga. Film nije osmišljen kao biografija Bobbya Kenndeya, niti kao realan prikaz samog čina atentata, ali je prepun realnih scena u formi dokumentarnih isječaka i izjava Roberta F. Kennedya.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Režiser je odlučio snimiti ovaj film kroz prikaze raznih likova i njihovih života na ovaj konkretni dan. Njihovi karakteri, zamršeni prikaz emocija, njihovih uvjerenja i međusobnih odnosa služi kao pozadina za priču o ubistvu Roberta F. Kennedya.

Brojna glumačka ekipa uključuje i velika imena filmskog svijeta kao što su: Anthony Hopkins, Demi Moore, Sharon Stone, Elijah Wood, Helen Hunt, Laurence Fishburne, Ashton Kutcher i Emilio Estevez.