|

Podrška UNESCO-a za studiju o utjecaju Sarajevo Film Festivala na Bosnu i Hercegovinu

Podrška UNESCO-a za studiju o utjecaju Sarajevo Film Festivala na Bosnu i Hercegovinu
13
E. Lj.
15.11.2019. u 11:34
1
komentara
13

dijeljenja
Podrška UNESCO-a za studiju o utjecaju Sarajevo Film Festivala na Bosnu i Hercegovinu
Sarajevo Film Festival dobio je podršku UNESCO-a za provođenje studije o kulturnom, ekonomskom i društvenom utjecaju festivala na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.
Studija će biti sprovedena u saradnji s međunarodnom konsultantskom kompanijom Olsberg SPI, specijaliziranom u području kreativnih industrija. Olsberg SPI od 2015. vrši mjerenja utjecaja Sarajevo Film Festivala, što će omogućiti izradu duboke longitudinalne analize prema UNESCO smjernicama za procjenu uticaja festivala."Nakon što je UNESCO na svoju listu kreativnih gradova uvrstio Sarajevo kao grad filma, a Kanton Sarajevo najavio nove finansijske inicijative za podršku filmskoj i TV produkciji, ovo je pravi trenutak za provođenje jedne takve studije. Nadamo se da će studija omogućiti stručni uvid u mogućnosti izmjene kulturne politike grada i Kantona sa ciljem oživljavanja cjelokupnog sektora filmske i TV produkcije u Sarajevu", izjavio je tim povodom Jovan Marjanović, rukovodilac industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala.

Međunarodni fond za kulturnu raznolikost UNESCO-a podržava implementaciju UNESCO Konvencije o zaštiti i promociji različitosti kulturnih izraza iz 2005. godine tako što doprinosi razvoju dinamičnog kulturnog sektora u zemljama u razvoju.

Rezultati studije će biti predstavljeni tokom narednog Sarajevo Film Festivala 2020. godine.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...