Festival u Kanu
0

Počinje trka za "Zlatnu palmu"!

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Kanu danas počinje najveći filmski festival u čijoj će zvaničnoj konkurenciji biti prikazani filmovi velikih majstora autorskog filma: Nikite Mikhalkova, Takeshija Kitana, Abasa Kiarostamija, Anga Leeja, Kena Loacha, Ridleya Scotta...

Crvenim tepihom na Kroazeti prolaziće autori i protagonisti 18 filmova koji se takmiče za "Zlatnu palmu" (i još desetak onih koji se prikazuju u glavnom programu ali van konkurencije).

Tjeri Fremo, selektor festivala, ističe  raznolikost  glavnog programa: "Imate  film velikog holivudskog  studija, kao što je ovaj na otvaranju ("Roobin Hood" - Ridleya Scotta, ali i potpuno nepoznatog ukrajinskog reditelja sa eksperimentalnim filmom u konkurenciji".

Čast da otvore festival u  Teatru "Limijer" imaće  zvijezde "Univerzalovog"   hita "Robin Hooda” -  Russell Crowe i Cate Blanchett . Dolazak je otkazao režiser Ridley Scott). 

U trku za "Zlatnu palmu"  u posljednjem trenutku uvrštena je i "Irska ruta", najnoviji film britanskog reditelja Kena Loucha, koji je govori o  ubistvu dva britanska plaćenika u vojnoj službi u Iraku. 

Kanski festival  ne može  bez kontroverzi. 

Jedna od njih je i novi film francuskog reditelja alžirskog porijekla Rašida Bušareba -  "Izvan zakona", koji govori o kolonijalnoj prošlosti Francuske u Alžiru, zbog čega su pripadnici francuske desnice najavili proteste ispred Teatra "Limijer", a jedan član francuskog parlamenta javno je zamjerio Bušarebu za "negativističko prekrajanje istorije". 
Buru je podigao i  dokumentarni film "Drakila" Sabine Guzanti. Riječ je o filmu u kojem autorka kritikuje italijanskog  premijera Silvia Berlusconija, njegove poteze i ponašanje tokom zemljotresa u regiji Abruco, kada je poginulo 300 ljudi, zbog čega je  italijanski ministar kulture Sandro Bondi  najavio bojkot Kana.

Kan će trajati do 23. maja, kada će biti dodijeljena "Zlatna palma" za najbolji film i druge festivalske nagrade.