{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinje snimanje filma o sarajevskoj grupi "Plavi orkestar"

F
21.2.2008. u 15:01
0
0
Počinje snimanje filma o sarajevskoj grupi "Plavi orkestar"
0
Počinje snimanje filma o sarajevskoj grupi "Plavi orkestar"
Produkcijska kuća "Refresh Production" najavila je danas u Sarajevu početak snimanja muzičkog filma pod radnim naslovom "Plavi orkestar", kojI će režirati Pjer Žalica.
Film će se baviti bogatom i dinamičnom 25-godišnjom karijerom sarajevske grupe "Plavi orkestar", u kojem će glavni likovi biti Saša Lošić i braća Ćeremida, dok će ipak fokus biti usmjeren na Lošićevu autorsku ličnost.

Ovo će ostvarenje ujedno biti i svjedok jednog vremena i prijeratne generacije koja je obilježila ovdašnji prostor, priča o snazi i neuništivosti talenta, prijateljstvu i muzici. Članovi grupe susrest će se i s brojnim drugim poznatim ili proslavljenim osobama koje su bile dio vremenskog okvira unutar kojeg je uspjeh grupe padao i ponovo se uzdizao.

Reditelj Pjer Žalica kazao je na današnjoj konferenciji za medije, simbolično organiziranoj u Prvoj gimnaziji u kojoj je grupa i začeta, da u snimanje filma ulaze nakon dvije i po godine priprema.

Za njega ovaj film ima poseban značaj jer govori o generaciji koja je prošla kroz vrlo dinamično vrijeme i kojoj je i sam pripadao. Stoga će ostvarenje o "Plavom orkestru", pored faktografsko-muzičke linije, imati ambiciju i da bude priča o tom vremenu, duhovita, zanimljiva i značajna.

Muzika, kao pozitivan i nepolitički faktor koji povezuje ljude bit će baza filma, kazao je.

Saša Lošić je naglasio da je ekipa snimanjem ovog ostvarenja na tragu da napravi nešto nadstandardno i van estetike dosadašnjeg filma.

"Susrećući sve ljude koji su preživjeli hermetičku kulturu i generaciju, mislim da će se ovim filmom uspjeti ispričati priča o jednoj epohi, neredu i redu koje ne možemo naći u knjigama, ali prvenstveno i prijateljstvu", kazao je glavni lik filma i lider grupe.

Član grupe Samir Ćeremida, poznat kao Ćera, izrazio je zadovoljstvo što film neće imati klasičan pristup dokumentarca, već će njegovi akteri pričati o događajima koji su doveli do okupljanja grupe i cijele tadašnje generacije.

Probna snimanja rađena su u Ljubljani, Beogradu i Sarajevu, a osim u regiji film će biti sniman i u nekoliko evropskih država te Kanadi. Predviđeno je da snimanje traje do maja, a završni kadrovi će biti snimani u sarajevskoj Prvoj gimnaziji, gdje će "Plavi orkestar" održati koncert povodom 25 godina mature.

Budžet filma iznosi 955.000 KM i podržalo ga je Ministarstvo kulture i sporta KS-a.

Kako je najavio producent Ademir Kenović, ovim će filmom biti otvoren ciklus ostvarenja posvećenih ljudima s naših prostora koji su postigli značajne uspjehe i karijere. Planirano je da film bude završen do sredine augusta, kada se očekuje i prva tonska proba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: